Oorzaak
De buitenkant van de bijnieren (de ‘schors’), maakt onder andere cortisol, mannelijke geslachtshormonen en aldosteron (een hormoon van belang voor de bloeddruk).
De ‘opdracht’ hiervoor ontvangt het van de hypofyse. De hypofyse is een klier in de hersenen.
Bij de ziekte van Cushing maakt de bijnierschors te veel bijnierschorshormoon aan. Dit komt meestal door een goedaardige tumor in de hypofyse, maar het kan ook komen door een tumor in een van de bijnieren of ergens anders in het lichaam. Een operatie aan de hypofyse of de bijnieren zelf kan dan nodig zijn.
Onderzoek
Dexamethason wordt gebruikt om te onderzoeken waar de oorzaak ligt van de ziekte van Cushing.
Het voorkomt de ‘opdracht’ van de hypofyse aan de bijnierschors om bijnierschorshormonen te maken. Als de oorzaak van de ziekte een tumor in de bijnier is, zal de bijnierschors toch cortisol blijven aanmaken.
U slikt dan gedurende een aantal dagen dexamethason. Via bloedonderzoek kan de arts dan bepalen of bijnierschors toch cortisol heeft gemaakt.
Behandeling
Na een operatie aan de hypofyse kan de hoeveelheid bijnierschorshormoontijdelijk te laag zijn. Dan moet het bijnierschorshormoon worden aangevuld. Na verwijdering van de bijnieren is het altijd nodig de bijnierschorshormonen aan te vullen.
Dexamethason wordt ook toegepast als slechts één van de bijnieren is verwijderd. Het wordt dan gebruikt totdat de andere bijnier weer voldoende bijnierschorshormoon aanmaakt.
Hierboven, bij Bijnierziekten, leest u hoe dexamethason werkt bij een tekort aan bijnierschorshormoon
Lees meer over ziekte van cushing