Klachten & ZiektesBijnierziekten

Bijnierziekten

Klachten & ZiektesBijnierziekten

Bijnierziekten

Wat zijn Bijnierziekten?Wat kan de apotheker voor mij doen?
 • De bijnieren zijn organen die bovenop de nieren liggen. De bijnieren maken hormonen als aldosteron, cortisol en geslachtshormonen.

  • Aldosteron: De nieren halen zout uit uw bloed en voeren dit met de urine af. Aldosteron zorgt ervoor dat u via de nieren niet te veel zout verliest. Want daardoor zou uw bloeddruk heel laag worden.
  • Cortisol: Dit speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), bij inspanning en stress. Cortisol is belangrijk voor een goede regeling van uw bloedsuiker (bloedsuikerspiegel).
  • Geslachtshormoon wordt vooral in de eierstokken en in de zaadballen gemaakt, maar ook in de bijnierschors. Geslachtshormoon zorgt bijvoorbeeld voor de menstruatie, borstvorming en lichaamsbeharing.

  Bij een bijnierziekte is er sprake van een verstoring in de aanmaak van de bijnierschorshormonen. Het kan zijn dat er teveel hormonen of te weinig hormonen worden aangemaakt. Dit kan verschillende klachten geven, afhankelijk van welk hormoon er teveel of te weinig wordt gemaakt.

  Kijk voor enkele voorbeelden bij ziekte van Addison, ziekte van Cushing en Adrenogenitaal syndroom.

    • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

     • Receptcontrole

     De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

     • Overzicht van uw medicijnen

     Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

     • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

     Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

     • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

     Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

     • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

     De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

     • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

     Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

     • Medicatiebeoordeling

     Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

     • Zelfzorg

     Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

     • Bezorgservice

     Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

    Laatst bijgewerkt NHG: 20-11-2014

    Disclaimer

    Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

    Vond u deze informatie nuttig?

    Thuisarts.nl

    De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

    Thuisarts.nl

    Vraag het de webapotheker

    Vraag het de webapotheker

    Vraag het de webapotheker

    Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
    Informatie wordt bijgewerkt: