Klachten & ZiektesHoogteziekte

Hoogteziekte

Klachten & ZiektesHoogteziekte

Hoogteziekte

Wat is Hoogteziekte?Hoe herken ik Hoogteziekte?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Hoogteziekte?
 • Hoogteziekte kan optreden als u te snel naar een hoogte gaat van meer dan 2500 meter.

  Hoogteziekte is een signaal van het lichaam: ga niet hoger. Als u dit signaal negeert kan dat ernstige klachten geven.

  Hoogteziekte heeft te maken met de hoeveelheid zuurstof in de lucht. Hoe hoger u in de bergen komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Uw lichaam past zich hierop aan.

  Vanaf 2500 meter veranderen er dingen in uw lichaam. U ademt dieper en u gaat meer rode bloedcellen aanmaken. Boven ongeveer 3000 meter gaat ook uw hartslag omhoog.

  Niet iedereen heeft last van hoogteziekte. Waarom de een wel hoogteziek wordt en de ander niet, is niet bekend.

  Kijk voor meer informatie over Hoogteziekte op www.thuisarts.nl
  • U kunt hoogteziekte herkennen als u in de bergen last krijgt van de volgende verschijnselen:

   • kortademigheid;
   • hoofdpijn;
   • misselijkheid;
   • slecht slapen;
   • gebrek aan eetlust.

   Gaat u nog hoger? Dan:

   • wordt u wankel ter been;
   • kunt u moeilijker praten;
   • raakt u verward.

   Stijgt u nog meer, dan kunt u bewusteloos raken.

   Kijk voor meer informatie over Hoogteziekte op www.thuisarts.nl
   • Zo kunt u hoogteziekte proberen te voorkomen: 

    • Blijf een paar dagen op een hoogte waarop u geen klachten heeft. Meestal is 2 tot 3 dagen genoeg. Daarna kunt u voorzichtig stijgen. Bij klachten moet u weer afdalen.

    • Drink heel veel vocht, dat wil zeggen meer dan 3 liter per dag.

    • Drink geen alcohol.

     Bij klachten moet u direct afdalen.

    Kijk voor meer informatie over Hoogteziekte op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Geneesmiddelen tegen hoogteziekte komen alleen in aanmerking als langzaam acclimatiseren of afdalen bij klachten echt niet mogelijk is. Ze bieden namelijk geen garantie dat u geen last van hoogteziekte krijgt, maar maskeren wel de verschijnselen, zodat u mogelijk grotere risico`s neemt dan verantwoord is.

       Mensen die uit ervaring weten dat ze in de bergen last van hoogteziekte krijgen, kunnen als voorzorg medicijnen gebruiken. Ook ter bestrijding van hoogteziekte kunnen medicijnen gebruikt worden, alhoewel afdalen en acclimatiseren nog altijd de beste oplossing is.

       Acetazolamide
       Acetazolamide heeft effect op de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Door dit effect kan acetazolamide helpen de verschijnselen van hoogteziekte, als hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, vochtophopingen rond de enkels en verminderde aanmaak van urine te verminderen.

       Acetazolamide wordt gebruikt ter bestrijding van hoogteziekte en soms ook om hoogteziekte te voorkomen.

       Nifedipine
       Nifedipine verlaagt de bloeddruk. Het wordt ook gebruikt om vochtophopingen in de longen ten gevolge van hoogteziekte te bestrijden of te voorkomen.

       Dexamethason
       Dexamethason is een bijnierschorshormoon of corticosteroïd. Dexamethason remt de vorming van hersenoedeem door hoogteziekte. Vanwege dit effect wordt dexamethason gebruikt bij de behandeling van hoogteziekte en in sommige gevallen om hoogteziekte te voorkomen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 01-11-2016

       Laatst bijgewerkt NHG: 12-02-2015

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: