Klachten & ZiektesHoogteziekte

Hoogteziekte

Klachten & ZiektesHoogteziekte

Hoogteziekte

Wat is Hoogteziekte?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Hoogteziekte?
 • U kunt hoogteziekte krijgen als u te snel naar grote hoogte gaat. Bijvoorbeeld naar 2500 meter of nog hoger. Het komt voor als u in de bergen te snel stijgt. Of bijvoorbeeld als u naar een stad vliegt die hoog in de bergen ligt.

  Hoe hoger u gaat, hoe groter de kans is dat u hoogteziekte krijgt:

  • Op 3000 meter heeft ongeveer 1 op de 4 mensen hoogteziekte.
  • Boven 5000 meter krijgt bijna iedereen klachten.

  Hoogteziekte is een waarschuwing van uw lichaam: ga niet hoger. Als u toch hoger gaat, kunt u erge klachten krijgen. Dat kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

  We weten niet precies hoe hoogteziekte ontstaat. Het heeft te maken met hoeveel zuurstof er in de lucht zit. Hoe hoger u in de bergen komt, hoe minder zuurstof er in de lucht zit. Uw lichaam past zich hierop aan:

  • U ademt dieper.
  • Uw lichaam maakt meer rode bloedcellen.
  • Uw hartslag gaat omhoog.
  • U gaat meer plassen.

  Niet iedereen heeft last van hoogteziekte. Het is niet bekend waarom de ene persoon wel hoogteziek wordt en de andere persoon niet. Hoe erg uw klachten zijn heeft te maken met:

  • hoe hoog u bent
  • hoeveel meter u op een dag stijgt
  • hoe zwaar het klimmen voor u is
  • hoeveel bagage u draagt
  Kijk voor meer informatie over Hoogteziekte op www.thuisarts.nl
    • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

     • Receptcontrole

     De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

     • Overzicht van uw medicijnen

     Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

     • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

     Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

     • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

     Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

     • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

     De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

     • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

     Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

     • Medicatiebeoordeling

     Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

     • Zelfzorg

     Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

     • Bezorgservice

     Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

    • Geneesmiddelen tegen hoogteziekte komen alleen in aanmerking als langzaam acclimatiseren of afdalen bij klachten echt niet mogelijk is. Ze bieden namelijk geen garantie dat u geen last van hoogteziekte krijgt, maar maskeren wel de verschijnselen, zodat u mogelijk grotere risico`s neemt dan verantwoord is.

     Mensen die uit ervaring weten dat ze in de bergen last van hoogteziekte krijgen, kunnen als voorzorg medicijnen gebruiken. Ook ter bestrijding van hoogteziekte kunnen medicijnen gebruikt worden, alhoewel afdalen en acclimatiseren nog altijd de beste oplossing is.

     Acetazolamide
     Acetazolamide heeft effect op de hoeveelheid water en zouten in het lichaam. Door dit effect kan acetazolamide helpen de verschijnselen van hoogteziekte, als hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, vochtophopingen rond de enkels en verminderde aanmaak van urine te verminderen.

     Acetazolamide wordt gebruikt ter bestrijding van hoogteziekte en soms ook om hoogteziekte te voorkomen.

     Nifedipine
     Nifedipine verlaagt de bloeddruk. Het wordt ook gebruikt om vochtophopingen in de longen ten gevolge van hoogteziekte te bestrijden of te voorkomen.

     Dexamethason
     Dexamethason is een bijnierschorshormoon of corticosteroïd. Dexamethason remt de vorming van hersenoedeem door hoogteziekte. Vanwege dit effect wordt dexamethason gebruikt bij de behandeling van hoogteziekte en in sommige gevallen om hoogteziekte te voorkomen.

     Laatst bijgewerkt KNMP: 01-11-2016

     Laatst bijgewerkt NHG: 28-03-2022

     Disclaimer

     Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

     Vond u deze informatie nuttig?

     Thuisarts.nl

     De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

     Thuisarts.nl

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Vraag het de webapotheker

     Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
     Informatie wordt bijgewerkt: