Actinische keratose

Actinische keratose

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Actinische keratose

vergroot
terug naar boven

Wat is actinische keratose?

Actinische keratose is een huidaandoening met onregelmatige ruwe plekjes op uw huid. Deze ruwe plekjes zitten vooral op huid waar jarenlang veel zonlicht op is gekomen, zoals uw hoofd, gezicht, uw handen en onderarmen. Van de mensen die ouder zijn dan 50 jaar krijgt 1 op de 3 actinische keratose. Actinische keratose is goedaardig, maar kan geleidelijk veranderen in plaveiselcelkanker. Per plekje is de kans hierop minder dan 1 procent per jaar. Een plekje kan ook vanzelf weggaan, maar komt dan toch vaak weer terug. 

De cellen in uw huid zorgen er steeds voor dat het bovenste laagje van de huid iets steviger is dan de laag daaronder. Die bovenste laag noemen we de hoornlaag van de huid. Soms is de hoornlaag niet goed opgebouwd en ontstaan er ruwe plekjes.

De kans op actinische keratose is groter als:

 • u jarenlang zonlicht direct op uw onbeschermde huid heeft gehad;
 • u veel straling van hoogtezon, zonnebank of solarium heeft gehad (opgeteld met zonnestralen buiten);
 • uw huid in het verleden vaak door de zon is verbrand;
 • u veel in de zon was in uw kinderjaren; 
 • u een lichte huid, lichte ogen, sproeten, lichtblond of rood haar heeft, en makkelijk verbrandt in de zon.
Kijk voor meer informatie over Actinische keratose op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik actinische keratose?

Bij actinische keratose kan het om 1 plekje gaan, maar vaak zijn er ook meerdere plekjes tegelijk. 

De plekjes zijn niet mooi rond, maar hebben onregelmatige randen. Ze kunnen allerlei verschillende vormen hebben. De plekjes liggen op de huid en voelen ruw aan. De plekjes zijn huidkleurig, lichtbruin, soms roze of donkerder dan uw eigen huidskleur. U kunt wittige randjes, schilfers, velletjes of korstjes zien. Korstjes en schilfers kunnen vanzelf loslaten. Meestal voelt u niets van actinische keratose, maar het kan soms ook jeuken.

Actinische keratose zit vooral op huid waar jarenlang veel zonlicht op is gekomen, zoals:

 • neus
 • wenkbrauw
 • ooglid
 • jukbeen
 • oor
 • lip
 • voorhoofd
 • bovenop een kaal hoofd
 • handen en onderarmen
 • soms ook op onderbenen en voeten
Kijk voor meer informatie over Actinische keratose op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij actinische keratose?

Fluorouracil
Door fluorouracil gaat de huid ter plaatse kapot, waardoor een wond ontstaat. De keratose verdwijnt dan na enkele weken.

Imiquimod
Imiquimod versterkt de lichaamseigen afweer tegen de groei van huidcellen. Daardoor worden de afwijkende huidcellen opgeruimd.

Laatst bijgewerkt KNMP: 30-09-2019
Laatst bijgewerkt NHG: 31-05-2017

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij actinische keratose

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!