Klachten & ZiektesAfbreken van zwangerschap

Afbreken van zwangerschap

Klachten & ZiektesAfbreken van zwangerschap

Afbreken van zwangerschap

Wat is Afbreken van zwangerschap?Hoe herken ik Afbreken van zwangerschap?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Afbreken van zwangerschap?
 • Het afbreken van de zwangerschap is het weghalen van een vruchtje uit de baarmoeder, zodat deze niet voldragen wordt tot kind. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen.

  Bij een ongewenste zwangerschap kunt u hier zelf voor kiezen.

  Er kan ook een medische reden zijn:

  • de zwangerschap kan een (te) groot risico zijn voor de gezondheid van de vrouw;
  • het vruchtje kan overleden zijn en de miskraam komt niet vanzelf op gang;
  • er zijn met een echo ernstige afwijkingen bij het vruchtje vastgesteld.

  • De zwangerschap kan met medicijnen worden afgebroken. Dit moet dan zo vroeg mogelijk in de zwangerschap gebeuren.

   U krijgt dan een medicijn dat er voor zorgt dat het vruchtzakje uit de baarmoeder gedreven wordt. U krijgt vaak bloedverlies en buikkrampen. Daarna zal worden gecontroleerd of de zwangerschap is beëindigd.

   De zwangerschap kan ook worden afgebroken met een zuigcurettage. Het vruchtje wordt dan met een dun slangetje uit de baarmoeder gezogen.

   • Indien de zwangerschap wordt afgebroken, zorg dan voor tijd en rust voor uzelf. Regel mensen om u heen die voor u kunnen zorgen en waarmee u kunt praten. Het kan een tijd duren voordat u de gebeurtenis kan accepteren en verwerken.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Mifepriston
       Mifepriston is een anti-hormoon. Het remt het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, een hormoon dat nodig is om de zwangerschap in stand te houden. Ook maakt de mifepriston de baarmoedermond zacht, zodat deze wat meer open gaat staan. In veel gevallen is behalve mifepriston nog een ander weeënopwekkend middel nodig, zoals misoprostol.

       Misoprostol
       Misoprostol laat de baarmoeder samentrekken (wekt weeën op). Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een anti-hormoon om de zwangerschap eerst af te breken. De weeën starten enkele uren tot dagen na gebruik. Misoprostol wordt ook gebruikt bij een curretage. Het verslapt de baarmoedermond waardoor een curettage minder pijnlijk verloopt. Deze werking begint binnen 4 uur.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 04-01-2016

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: