Klachten & ZiektesAlvleesklierontsteking

Alvleesklierontsteking

Klachten & ZiektesAlvleesklierontsteking

Alvleesklierontsteking

Wat is Alvleesklierontsteking?Hoe herken ik Alvleesklierontsteking?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Alvleesklierontsteking?
 • Alvleesklierontsteking is een ontsteking van de alvleesklier, een klier die achter de maag ligt. De alvleesklier (pancreas) heeft een functie bij de vertering van eiwitten en vetten in de darm en de productie van insuline.

  Een acute ontsteking kan beperkt blijven tot de alvleesklier zelf en geneest dan meestal vanzelf. Soms is de ontsteking ernstiger als de verteringsstoffen vrijkomen en deze de alvleesklier zelf beschadigen. Als de ontsteking steeds terugkomt noemen we dat een chronische alvleesklierontsteking.

  De belangrijkste oorzaken van alvleesklierontsteking zijn galstenen en overmatig alcoholgebruik. De lever maakt gal, dat zich verzamelt in de galblaas. Van de galblaas loopt de galafvoer naar de darm en komt samen met de uitvoergang van de alvleesklier in de darm uit. Als een galsteentje de galafvoer belemmert, raken de galwegen ontstoken, de alvleesklier kan dan ook zijn stoffen niet kwijt en raakt ook ontstoken.

  Alcohol kan bij mensen die daarvoor gevoelig zijn de alvleesklier (en ook de lever) beschadigen. Dat kan gebeuren als men langere tijd dagelijks te veel alcohol drinkt.

  • U kunt alvleesklierontsteking herkennen door een hevige continue pijn diep in de buik, die naar uw rug trekt. U ligt liefst stil in bed. U bent misselijk en geeft over. Soms merkt u dat er problemen met de gal zijn door een lichtgekleurde ontlasting of donkere urine.

   Bij chronische alvleesklierontsteking herkent u de pijn van een vorige keer.

   • Als u denkt dat u alvleesklierontsteking heeft, moet u de huisarts bellen. U kunt zelf weinig doen. Als u vaker een aanval heeft gehad, is het belangrijk te stoppen met alcoholgebruik.


      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Pancreasenzymen
       Pancreasenzymen zijn nodig voor de vertering van voedsel. Wanneer de alvleesklier (pancreas) te weinig of geen pancreasenzymen aanmaakt, moeten deze worden aangevuld. Ze moeten bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje worden ingenomen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 27-11-2014

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: