Klachten & ZiektesAlvleesklierziekten

Alvleesklierziekten

Klachten & ZiektesAlvleesklierziekten

Alvleesklierziekten

Wat is Alvleesklierziekten?Hoe herken ik Alvleesklierziekten?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Alvleesklierziekten?
 • Het pancreas (= alvleesklier) is een orgaan dat boven in de buik ligt in de buurt van de maag. Het is net als de lever een orgaan dat verschillende stoffen aanmaakt, zoals hormonen (onder andere insuline), een stof om het maagzuur te neutraliseren (bicarbonaat) en andere verteringsstoffen.

  Twee soorten ontstekingen van het pancreas komen voor: acute pancreatitis en chronische pancreatitis. Verder kunnen gezwellen ontstaan in de alvleesklier.

   

  • De acute vorm wordt vaak door alcohol veroorzaakt, maar soms ook door galstenen. U heeft hevige bovenbuikklachten en algehele ziekteverschijnselen, zoals koorts, misselijkheid en braken.

   Bij de chronische vorm kunt u over een langere periode milde klachten hebben van zeurende pijn in de bovenbuik. Het kan ook dat u juist steeds terugkerende korte periodes heeft van hevige pijn die spontaan weer afneemt.

   Als de werking van het pancreas door één of meer ontstekingen ernstig is aangetast, kunt u suikerziekte krijgen. Ook kunt u vettige diarree krijgen door een tekort aan verteringsstoffen.

   • Omdat niet alle oorzaken van een alvleesklierontsteking precies bekend zijn, is er weinig dat u kunt doen om zo'n ontsteking te voorkomen. Matig alcoholgebruik (liever geen alcohol maar hooguit 1 glas per dag) en gezonde voeding kunnen zeker bijdragen aan het voorkómen van alvleesklierziekten.

    Als u ooit een pancreatitis heeft gehad, wordt geadviseerd om voor de rest van uw leven geen alcohol meer te drinken.

    Bij een acute aanval kunnen pijnstillers helpen; neem verder contact op met uw huisarts.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Pancreasenzymen
       Pancreasenzymen zijn nodig voor de vertering van voedsel. Wanneer de alvleesklier (pancreas) te weinig of geen pancreasenzymen aanmaakt, moeten deze worden aangevuld. Ze moeten bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje worden ingenomen.

       Diazoxide
       Bij te veel aan insuline ten gevolge van een alvleesklierziekte, kan de arts diazoxide voorschrijven. Het remt de aanmaak van insuline door de alvleesklier. Het bloedsuiker neemt toe en de verschijnselen van de hypo verdwijnen.

       Octreotide en lanreotide
       Bij te veel aan insuline of glucagon ten gevolge van een alvleesklierziekte, kan de arts octreotide of lanreotide voorschrijven. Octreotide en lanreotide remmen de aanmaak van insuline en van glucagon en kan daardoor bepaalde verschijnselen verminderen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 06-06-2023

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: