Klachten & ZiektesBijschildklierziekten

Bijschildklierziekten

Klachten & ZiektesBijschildklierziekten

Bijschildklierziekten

Wat is Bijschildklierziekten?Hoe herken ik Bijschildklierziekten?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Bijschildklierziekten?
 • De bijschildklieren zijn 4 kleine orgaantjes links en rechts van de schildklier in de hals. Ze maken parathormoon (PTH). Dit hormoon zorgt dat de darmen calcium (kalk) uit voedsel opnemen en dat de botten nieuwe botcellen maken. Als een van de bijschildklieren te veel van dit hormoon aanmaakt komt er te veel calcium in het bloed. Ook neemt de hoeveelheid fosfaat in het bloed af. Bovendien kan botontkalking ontstaan.

  Er zijn meerdere oorzaken voor te hard werkende bijschildklieren (hyperparathyreoïdie):

  • een goedaardig gezwel in een van de bijschildklieren;
  • een heel enkele keer is sprake van een kwaadaardige tumor (kanker) in een van de bijschildklieren;
  • veel te weinig calcium in het bloed (zoals bij nierfalen kan gebeuren).

  Bij hypoparathyreoïdie werken de bijschildklieren juist te traag. Ze maken dan dus te weinig parathyroïdhormoon aan. Hierdoor wordt de hoeveelheid calcium in het bloed minder en gaat er veel calcium verloren met de urine. Ook komt er meer fosfaat in het bloed.

  • Door een overactieve bijschildklier kan er te veel calcium in het bloed komen. Dit veroorzaakt de volgende klachten.

   • Moe zijn, spierzwakte, hevige dorst en veel plassen, misselijk zijn, overgeven, verstopping, neerslachtigheid en soms uitdroging;
   • Hoge bloeddruk;
   • Na een aantal jaar nierstenen of een verminderde nierwerking door verkalking van de nieren;
   • In zeldzame gevallen ontstaat een maagzweer. Na een aantal jaar botontkalking (osteoporose). Dat ontstaat doordat PTH zorgt dat calcium uit de botten wordt gehaald. Het treedt vooral op bij vrouwen na de overgang.

   Bij een te traag werkend bijschildklier kunt u last hebben van:

   • Tintelingen en krampen in de handen en voeten, mond en keel
   • Somber gevoel of prikkelbaar zijn
   • Moeheid
   • In de war zijn of dingen snel vergeten
   • Hoofdpijn
   • Benauwd zijn
   • Verlies van bewustzijn
   • Droge huid, haaruitval en nagelproblemen
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Cinacalcet
      Cinacalcet wordt gebruikt als een of meer bijschildklieren te hard werken. Het vermindert de aanmaak van bijschildklierhormoon. Hierdoor vermindert de hoeveelheid calcium en fosfaat in het bloed.

      Parathyroïdhormoon
      Parathyroïdhormoon is een lichaamseigen hormoon dat wordt gemaakt door de bijschildklieren. Bij hypoparathyreoïdie werken de bijschildklieren te traag. Uw arts zal dan eerst calcium en vitamine D voorschrijven. Als dit onvoldoende werkt, dan zal de arts ook het parathyroïdhormoon voorschrijven. Het parathyroïdhormoon zorgt ervoor dat het tekort aan het hormoon wordt aangevuld.

      Calcifediol (een vorm van vitamine D)
      Calcifediol wordt gebruikt bij secundaire hyperparathyreoïdie. Het remt de aanmaak van het bijschildklierhormoon PTH. Ook zorgt het voor betere opname van calcium uit het voedsel. Het evenwicht tussen calcium en PTH in het bloed wordt beter en het lichaam haalt minder calcium uit de botten.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 07-06-2022

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Vind een apotheek

      Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
      Vind een apotheek blob

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: