Blaasontsteking bij kinderen

Blaasontsteking bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Blaasontsteking bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat is blaasontsteking bij kinderen?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Een blaasontsteking is niet besmettelijk maar kan af en toe terugkomen. Blaasontsteking kan soms overgaan in een nierbekkenontsteking.

Blaasontsteking bij kinderen komt bij jongens het meest voor onder de 4 jaar en bij meisjes tussen 5 en 9 jaar. 

Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen vooral in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Het gaat meestal om de E.coli bacterie. Bacteriën komen via de plasbuis de blaas binnen. Daar hechten ze zich aan de blaaswand en die gaat ontsteken. Een blaasontsteking is niet besmettelijk.

Bij meisjes komt blaasontsteking vaker voor dan bij jongens. Dat komt omdat meisjes een kortere plasbuis hebben die dichter bij de anus uitkomt.

We denken dat kinderen die niet goed kunnen uitplassen gemakkelijk een blaasontsteking krijgen. Dit is nog niet bewezen. Je ziet wel eens dat die kinderen op hun buik drukken om te plassen.

Soms kan een blaasontsteking bij een kind ook komen door verstopping. Als de darm vol poep zit, kan dat tegen de blaas drukken, waardoor uw kind niet goed uit kan plassen.

Jonge kinderen kunnen soms een blaasontsteking krijgen als ze een afwijking hebben van de urinewegen, zoals een te nauwe plasbuis. Deze kinderen hebben vaak een ‘slappe’ of ‘onderbroken’ straal en moeten persen bij het plassen.

Kijk voor meer informatie over Blaasontsteking bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik blaasontsteking bij kinderen?

  • Uw kind moet vaak plassen.
  • Het plassen doet pijn. 
  • Uw kind kan ook pijn hebben in de onderbuik. 
  • De plas kan troebel zijn. Soms zit er bloed bij.
  • De plas kan sterk ruiken of slecht ruiken.
  • Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen. 
  • Een kind dat zindelijk is kan opeens weer regelmatig een beetje plas verliezen. 
  Kijk voor meer informatie over Blaasontsteking bij kinderen op www.thuisarts.nl

  Kan ik er zelf iets tegen doen?

   Zorg dat uw kind voldoende drinkt. Extra warm aankleden of in bed blijven is niet nodig. De volgende adviezen kunnen helpen om een nieuwe blaasontsteking te voorkomen

   • Voldoende drinken blijft belangrijk.
   • Als uw kind zindelijk is, kunt u uitleggen dat het bij aandrang naar het toilet moet gaan. Als het de plas te lang ophoudt, is er meer kans dat het de blaas niet meer goed leeg krijgt.
   • Laat het kind rustig en ontspannen op het toilet zitten. Zorg er voor dat de bovenbenen horizontaal (recht) op de toiletbril rusten en de voeten op de grond of een bankje staan.
   • Zorg dat uw kind de tijd neemt om te ontspannen en de blaas goed leeg te plassen. Dan kunnen bacteriën zich niet in de blaas ophopen. Lees uit een boekje voor of laat uw kind zelf een boekje lezen, zodat het rustig en ontspannen op het toilet blijft zitten. Laat uw kind niet persen tijdens het plassen. Als uw kind rustig fluit, neuriet of zachtjes blaast, lukt dat het best. 
   • Zorg dat u bij het wassen of afvegen het 'poepgaatje' (de anus) altijd van voor naar achter schoonveegt. Dit is om te voorkomen dat darmbacteriën in de richting van de plasbuis worden geveegd.
   • Soms kan verstopping van de darm plasklachten en daarmee een blaasontsteking geven. Volg dan de adviezen om verstopping te voorkomen.
   Kijk voor meer informatie over Blaasontsteking bij kinderen op www.thuisarts.nl

   Wat kan de apotheker voor mij doen?

   Algemeen

   Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

   • Receptcontrole

   De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

   • Overzicht van uw medicijnen

   Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

   • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

   Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

   • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

   Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

   • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

   De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

   • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

   Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

   • Medicatiebeoordeling

   Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

   • Zelfzorg

   Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

   • Bezorgservice

   Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

   Welke medicijnen worden gebruikt bij blaasontsteking bij kinderen?

   Antibacteriële middelen
   Antibacteriële middelen werken tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, zoals blaasontstekingen. Het is van belang dat de kuur geheel wordt afmaakt.

   Afhankelijk van het soort bacterie en de ernst van de ontsteking wordt een bepaald antibacterieel middel voorgeschreven. Voorbeelden zijn nitrofurantoïne, amoxicilline, of co-trimoxazol. In sommige situaties kunnen ook 'reserve'-antibiotica gebruikt worden, zoals ceftriaxon, cefuroxim of ceftibuten. Een 'reserve'-antibioticum wordt pas gebruikt als andere antibiotica niet gebruikt kunnen worden.

   Laatst bijgewerkt KNMP: 23-04-2015
   Laatst bijgewerkt NHG: 30-06-2017

   Disclaimer

   De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

   Thuisarts.nl

   De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

   Naar thuisarts.nl

   Vraag het de webapotheker

   Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

   Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
   Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!