Klachten & ZiektesBof bij kinderen

Bof bij kinderen

Klachten & ZiektesBof bij kinderen

Bof bij kinderen

Wat is bof bij kinderen?Hoe herken ik bof bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij bof bij kinderen?
 • Bof is een virusziekte die heel besmettelijk is. Bij veel van de besmette kinderen raakt de speekselklier bij het oor ontstoken en zet op. Deze klier zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor.
  In Nederland worden bijna alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar tegen bof ingeënt (met de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond). Daardoor is bof een zeldzame ziekte geworden. De bof komt nog wel eens voor in gebieden waar kinderen (bijvoorbeeld om geloofsredenen) niet worden ingeënt. In die gebieden kunnen kinderen die wel zijn ingeënt soms toch een beetje ziek worden.

  Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Het virus gaat via speekseldruppeltjes in de lucht (vooral door hoesten en praten) van het ene naar het andere kind. Besmette druppeltjes kunnen ook worden overgedragen via de handen, bestek, bekers en speelgoed.
  Na besmetting duurt het twee tot drie weken voordat de ziekteverschijnselen beginnen. Uw kind is al besmet (én kan ook anderen besmetten) voordat het zelf klachten heeft. Bof is besmettelijk vanaf twee dagen vóórdat de wang opzwelt tot vijf dagen daarna.

  Kijk voor meer informatie over bof bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Bof begint vaak met koorts.
   • Doordat de speekselklier ontstoken raakt zwelt één wang op. Soms beide wangen. De zwelling zit voor en onder het oor. De zwelling kan pijnlijk zijn. Ook de speekselklieren onder de tong en in de keel kunnen ontstoken raken.
   • Eten, kauwen, slikken en de mond wijd openen doen dan pijn.

   Een op de drie kinderen die besmet raakt, krijgt helemaal geen ziekteverschijnselen. Bof gaat dan ongemerkt voorbij.

   Bij kleine kinderen is er een kleine kans op een hersenvliesontsteking. Dit treft ongeveer één op de tweehonderd kinderen. Een hersenvliesontsteking door het bofvirus geneest meestal goed. Heel zelden ontstaat doofheid aan een oor.
   Als (jonge) mannen de bof krijgen kan een van de zaadballen ontstoken raken. Dit geeft pijn in de bal die kan uitstralen naar de onderbuik. Vrouwen krijgen soms een eierstokontsteking. Dat geeft pijn links of rechts in de onderbuik.

   Kijk voor meer informatie over bof bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Geef uw kind bij koorts extra te drinken, eventueel een waterijsje. Eten is minder belangrijk.

    • Denk eraan dat zure smaakstoffen de speekselklieren zo kunnen prikkelen dat het pijn geeft.
    • Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk een dekentje geven.
    • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Maar het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten.
    • Geef uw kind wat extra aandacht: lees bijvoorbeeld voor of doe samen een spelletje.
    • Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf. Andere ouders kunnen dan gewaarschuwd worden over een mogelijke besmetting.
    • U hoeft uw kind niet thuis te houden vanwege besmettelijkheid. Een kind met de bof dat iedere dag naar school of naar het kinderdagverblijf gaat, heeft zijn klasgenootjes namelijk al besmet voordat hij/zij de kenmerken van bof kreeg.
    Kijk voor meer informatie over bof bij kinderen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Vaccins
       Om uw kind te beschermen tegen infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen, wordt gebruik gemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen. Na injectie met een vaccin maakt het lichaam daar afweerstoffen tegen. Bij contact met het levende virus wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Een voorbeeld is het BMR-vaccin, dat onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 22-05-2015

       Laatst bijgewerkt NHG: 26-09-2017

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: