Fimose (vernauwde voorhuid)

Fimose (vernauwde voorhuid)

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Fimose (vernauwde voorhuid)

vergroot
terug naar boven

Wat is fimose (vernauwde voorhuid)?

Bij een vernauwde voorhuid is de opening van de voorhuid klein. Daardoor lukt het niet om de voorhuid over de eikel terug te schuiven. Ook kan de vernauwing problemen geven bij het plassen. 

De voorhuid is een rekbaar stukje huid dat over de punt van de penis (de eikel) zit. Bij elke jongen ziet de voorhuid er anders uit. De een heeft bijna geen voorhuid, de ander heeft een langere voorhuid. In de eerste jaren na de geboorte is het normaal dat de voorhuid niet kan worden teruggeschoven over de penis. Dit komt omdat hij dan nog vastgekleefd zit aan de eikel. De voorhuid komt vanzelf los, bij veel jongens rond het 4e jaar. Maar later kan ook: bij sommige jongens pas in het 10e jaar. Tot het 10e jaar is het dus normaal dat de voorhuid niet terug geschoven kan worden. Meestal geeft dat geen klachten. Het kan wel lastig zijn om de penis goed schoon te maken.

Een vernauwde voorhuid is meestal aangeboren. Ook kan het riempje waarmee de voorhuid aan de penis vast zit, te kort zijn.

Verder kan ontsteking van de eikel en de voorhuid een vernauwing van de voorhuid veroorzaken.

Als u te ruw of te hard de voorhuid terugtrekt, kan dat kleine littekentjes geven. Deze maken de voorhuid nog nauwer. 

Kijk voor meer informatie over Fimose (vernauwde voorhuid) op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik fimose (vernauwde voorhuid)?

Een vernauwde voorhuid kan klachten geven:

 • Het plassen kan moeilijk gaan, omdat de voorhuid in de weg zit.
 • Plassen kan pijn doen.
 • De voorhuid kan opbollen bij het plassen: er blijft dan wat urine zitten (ballonplassen). 
Kijk voor meer informatie over Fimose (vernauwde voorhuid) op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Uw zoon kan de voorhuid in bad of onder de douche voorzichtig schoonmaken met water. Doe dit 2 tot 3 keer per dag. 
 • Als uw zoon wat ouder is (tussen 5 en 12) kan hij proberen de voorhuid helemaal terug te schuiven en dan te spoelen.
 • Schuif de voorhuid niet terug als dat pijn doet of als het nog te nauw is. Te ver terugschuiven kan heel soms scheurtjes geven in de voorhuid. Dat kunnen littekentjes worden. De voorhuid wordt dan nauwer.
 • Gebruik geen zeep. Zeep kan de huid irriteren.
 • U kunt ook proberen om te spoelen met een spuit (zonder naald!) met lauw water. Zet de tuit van de spuit in de opening van de voorhuid. Spuit het lauwe water voorzichtig naar binnen.
Kijk voor meer informatie over Fimose (vernauwde voorhuid) op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij fimose (vernauwde voorhuid)?

Bijnierschorshormonen op de huid

Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, verbeteren de elasticiteit van de voorhuid en remmen de ontsteking. Door het gebruik van een crème of zalf met bijnierschorshormonen kan de voorhuid gemakkelijker worden teruggeschoven. Bij fimose worden bijvoorbeeld de bijnierschorshormonen betamethasonvaleraat of clobetasol gebruikt.

Laatst bijgewerkt KNMP: 23-07-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 07-07-2015

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij fimose (vernauwde voorhuid)

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!