Klachten & ZiektesGalstenen

Galstenen

Klachten & ZiektesGalstenen

Galstenen

Wat is galstenen?Hoe herken ik galstenen?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij galstenen?
 • Waarom galstenen ontstaan weten we niet zeker. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen. We denken dat ‘stilstaande gal’ een belangrijke rol speelt. Steeds als de galblaas samen knijpt om wat gal naar de twaalfvingerige darm te sturen, kan er een rest gal achter blijven. Als steeds dezelfde gal achterblijft, kan dat galdeel indikken en geleidelijk verstenen.

  In de gal zit cholesterol. Zit er veel cholesterol in de gal dan is de kans op cholesterolstenen waarschijnlijk vergroot. Vrouwelijke hormonen, overgewicht en streng aan de lijn doen lijken de kans op galstenen wat groter te maken.

  Kijk voor meer informatie over galstenen op www.thuisarts.nl
  • Galstenen kunnen jarenlang in de galblaas zitten zonder dat u er iets van merkt. 

   Soms worden (vooral) de kleinere galstenen in de richting van de galgang gestuwd. Wanneer een galsteen in een galgang klem komt te zitten, geeft dat erg veel pijn.

   • Galkoliek Door krachtig samenknijpen van galblaas en galgang probeert uw lichaam de galsteen verder te krijgen. Het geeft heftige krampen rechts in de bovenbuik. De krampen komen en gaan. De pijn is heel heftig.
   • Koliekpijn Een opvallend kenmerk is dat u niet stil kan zitten met een galsteenaanval. U ligt te rollen, te draaien of loopt maar heen en weer van de pijn. De pijn kan er een paar minuten zijn en dan weer weggaan. De pijn kan vaak terugkomen. Soms blijft de pijn veel langer achter elkaar aanwezig. U kunt misselijk zijn van de pijn of zelfs braken.
   • Geelzucht (icterus) Wanneer een klem zittende steen de gal tegenhoudt, komt er geen gal meer in de darm. Daardoor wordt uw ontlasting licht van kleur (beige, stopverfkleur). Omdat de gal nergens heen kan, ontstaat er uiteindelijk ook stuwing in de lever. Daardoor kan de galkleurstof in het bloed terecht komen. Uw huid en uw oogwit kunnen dan geel worden. Uw urine kleurt dan donker.
   • Ontsteking galgang of galblaas (cholangitis of cholecystitis) Een klem zittende steen kan er voor zorgen dat uw galwegen en de galblaas gaan ontsteken. U kunt dan ziek worden en koorts krijgen.
   • Ontsteking alvleesklier (pancreatitis) Omdat de galgang die naar de darm voert voor een deel door de alvleesklier loopt, kan soms ook de alvleesklier gaan ontsteken. U kunt dan voortdurende pijn diep in uw bovenbuik en in uw rug krijgen, met koorts en ernstig ziek zijn.
   Kijk voor meer informatie over galstenen op www.thuisarts.nl
    • Er bestaat geen dieet om galstenen te voorkomen.
    • Eet gezond.
    • Zorg ervoor dat u niet te dik wordt.
    • Heeft u overgewicht? Door geleidelijk af te vallen wordt de kans op het ontstaan van galstenen mogelijk kleiner. (Wie snel veel gewicht verliest heeft juist een grotere kans op galstenen). Een diëtist kan u helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen.
    Kijk voor meer informatie over galstenen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Cholelithiasismiddelen
       Cholelithiasismiddelen zijn middelen die bepaalde galstenen kunnen oplossen of de vorming ervan voorkomen. De werking berust op beïnvloeding van de samenstelling van de gal of op vermindering van de cholesterolproductie in de lever. Voorbeelden zijn ursodeoxycholzuur en chenodeoxycholzuur.

       Laatst bijgewerkt NHG: 01-09-2015

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: