Haartong

Haartong

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Haartong

vergroot
terug naar boven

Wat is haartong?

Een haartong is tong waarop, wat verder naar achter in de mond, een soort ‘begroeiïng’ zit.

Als het net begint, verandert de roze kleur van de tong. Er komt een laagje (een beslag) op de tong te liggen. Dat laagje kan wit of bruinzwart zijn. Het laagje wordt langzaam wat dikker.

Op een gegeven moment is het net of er haren op de tong zitten. We noemen het (afhankelijk van de kleur) witte of zwarte haartong.

Een haartong is een onschuldige aandoening die meestal geen klachten geeft. 

Soms kan een haartong samengaan met een tongschimmel.

Doordat u regelmatig eet en drinkt en door de stoffen die in uw speeksel zitten, slijt er dagelijks een laagje cellen van uw tong af. Het tongslijmvlies maakt weer snel nieuwe cellen aan.

Dit evenwicht tussen afslijten en aanmaak van nieuwe cellen kan verstoord raken. Op dat moment kan op de tongcellen waar u mee proeft (smaakpapillen) een laagje ontstaan. Dat laagje gaat er geleidelijk harig uitzien (er komen dus geen echte haren op uw tong). 

U heeft meer kans op een haartong als u:

 • rookt,
 • veel koffie of thee drinkt,
 • weinig tanden poetst,
 • antibiotica gebruikt,
 • bestraald wordt in de buurt van uw mond,
 • een verlaagde afweer heeft (bijvoorbeeld bij chemotherapie).
Kijk voor meer informatie over Haartong op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik haartong?

 • Er zit een laagje op de tong dat wit of zwart tot bruin van kleur is. Sommige bacteriën kunnen de kleur van het laagje veranderen. Dan kan het bijvoorbeeld geel, oranje of groen zijn.
 • Het laagje is er vrij gemakkelijk af te schrapen.
 • Uw adem kan vervelend ruiken. 
 • Soms geeft een haartong een brandend of tintelend gevoel van de tong.
Kijk voor meer informatie over Haartong op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Stop met roken.
 • Poets uw tanden 3 keer per dag. 
 • Borstel uw tong 2 maal per dag met een tandenborstel of een speciale tongborstel of tongschraper. U kunt het tegelijk met het tandenpoetsen doen. Tandpasta kan geen kwaad bij het schrapen of borstelen van de tong.
 • Probeer, nadat uw tong weer schoon is, gedurende een maand uit of de haartong weg blijft, als u minder of geen koffie en/of thee drinkt.
 • Ga 1 of 2 keer per jaar naar de mondhygiëniste om uw gebit netjes te houden.
Kijk voor meer informatie over Haartong op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij haartong?

Ureum op de tong
Ureum lost de bovenste laag van de tong op. U kunt hierna met een tandenborstel de bovenste aangedane laag eraf borstelen.

Laatst bijgewerkt NHG: 15-08-2016

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij haartong

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!