Keelpijn bij kinderen

Keelpijn bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Keelpijn bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat is keelpijn bij kinderen?

Ieder kind heeft weleens keelpijn. Het varieert van alleen maar een vervelend gevoel, tot veel pijn, moeilijk kunnen slikken of praten.

De jongste kinderen kunnen moeilijk aangeven dat ze keelpijn hebben. Bij hen merkt u dat ze keelontsteking hebben aan koorts, meer huilen dan normaal, 's nachts onrustig zijn en niet of weinig drinken.

Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid. De keel van uw kind kan flink rood zijn. In de hals van uw kind kunt u klieren voelen. Ze kunnen zo dik worden dat u de klieren ziet zitten. De keelamandelen zijn vaak ook ontstoken. 

Keel / amandelen

Meestal komt keelpijn door een virus, vaak het verkoudheidsvirus. Een ontsteking door een bacterie komt minder vaak voor.

Soms komt keelpijn door het Pfeiffervirus (vooral bij jongeren). 

Kijk voor meer informatie over Keelpijn bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik keelpijn bij kinderen?

De keelamandelen kunt u zien achter in de keel: het zijn de 2 amandelvormige zwellingen links en rechts achter in de keel. Ze houden ziekteverwekkers die via de mond binnenkomen tegen, zoals bacteriën en virussen. Ze vangen de ziekteverwekkers op en maken ze onschadelijk. Ze worden dan tijdelijk groter.

Soms komen er heel veel ziekteverwekkers tegelijk binnen, de keelamandelen kunnen het niet meer aan. Dan raken ze ontstoken.

De medische naam voor keelamandelen is tonsillen.

Kijk voor meer informatie over Keelpijn bij kinderen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Geef uw kind regelmatig iets te drinken, zoals een slokje koud water. Dit kan de keelpijn verzachten. Ook zuigen op bijvoorbeeld een dropje of een waterijsje kan de pijn verlichten. Eten is minder belangrijk. Speciale zuigtabletten zijn niet nodig. De meeste zuigtabletten helpen wel tegen de klachten, maar het is onbekend of ze beter helpen dan een dropje, zuurtje of een waterijsje. Ze zijn vaak wel duurder. Zuigtabletten met een NSAID als pijnstiller (zoals flurbiprofen) kunt u beter niet geven aan uw kind.
 • Geef uw extra aandacht (bijvoorbeeld voorlezen of samen een spelletje doen). Dit leidt af van de pijn. 
 • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten als het dat graag wil.
 • Als uw kind koorts heeft, moet het de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk juist weer extra toedekken.
Kijk voor meer informatie over Keelpijn bij kinderen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij keelpijn bij kinderen?

Paracetamol
Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij keelpijn. Een voorbeeld is ibuprofen. Ook zijn er zuigtabletten met de NSAID flurbiprofen voor oudere kinderen (vanaf 13 jaar).

Laatst bijgewerkt KNMP: 15-10-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 29-07-2015

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij keelpijn bij kinderen

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!