Kinkhoest

Kinkhoest

naar klachten & ziektes

Kinkhoest

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de neus, keel en luchtwegen. De oorzaak is een bacterie. Iemand met kinkhoest heeft langdurig hevige hoestbuien, met taai slijm en een lange gierende inademing na de hoestbui. Kinderen jonger dan een jaar kunnen er ernstig ziek van worden. Bij (jong)volwassenen verloopt de ziekte milder.

In Nederland worden de meeste kinderen tegen kinkhoest ingeënt. Toch komt kinkhoest in Nederland regelmatig voor, bij kinderen en volwassenen.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis). Iemand met kinkhoest kan de bacterie overdragen door niezen of hoesten. De kleine druppeltjes uit de mond of keel worden dan door anderen ingeademd.

Na inademen van de bacterie (besmetting), duurt het één tot drie weken voordat u verkouden wordt. Daarna duurt het nog twee weken voor de echte ‘kinkhoestbuien’ beginnen. Vanaf het begin van de verkoudheid tot ongeveer zes weken daarna kunt u de bacterie op anderen overdragen. De ziekte is dus al besmettelijk voordat de kenmerkende hoestbuien optreden.

Kijk voor meer informatie over Kinkhoest op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik kinkhoest?

Kinkhoest begint met een verkoudheid, niezen, lichte koorts en prikkelhoest. Na twee weken ontstaan hevige, plotseling opkomende hoestbuien met opgeven van helder, taai slijm, soms met overgeven en/of blauw aanlopen. De hoestbui eindigt vaak met een lange gierende inademing. De hoestbuien zijn uitputtend.

Na enkele weken worden de hoestbuien minder heftig. Alles bij elkaar kan het hoesten soms drie tot vier maanden duren.

Bij (jong) volwassenen verloopt de ziekte vaak minder heftig en zonder de kenmerkende verschijnselen. Zo iemand is dan verkouden en blijft langdurig hoesten (vaak wel een tot drie maanden).

Kijk voor meer informatie over Kinkhoest op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Kinkhoest gaat bij (jong)volwassenen vanzelf over, al duurt het soms maanden. Rust kan ervoor zorgen dat u wat minder hoestaanvallen krijgt. Maar in bed blijven is niet nodig.
 • Op het moment dat u de duidelijke kinkhoestbuien heeft, is de meest besmettelijke periode al voorbij. Mensen in de directe omgeving zijn dan vaak al besmet. Het heeft daarom weinig zin om thuis te blijven.
 • Als u kinkhoest heeft zorg dan dat u uit de buurt blijft van baby’s jonger dan 1 jaar. Baby’s zijn nog niet (volledig) ingeënt tegen kinkhoest en kunnen van kinkhoest ernstig ziek worden. Blijft ook uit de buurt van vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn. Vrouwen die bij de geboorte kinkhoest hebben, kunnen de ziekte direct op de baby overdragen.
 • Als u kinkhoest heeft, is het goed om dat te melden aan de mensen met wie u contact heeft (gehad). Dan zijn zij gewaarschuwd en kunnen zij verschijnselen van kinkhoest sneller herkennen.
Kijk voor meer informatie over Kinkhoest op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Wanneer u aanhoudend heftige hoestbuien heeft of wekenlang blijft hoesten, kan dat een aanleiding zijn om naar de huisarts te gaan om te controleren of het om kinkhoest gaat of dat er wat anders aan de hand is.

Neem contact op met uw huisarts als u of iemand in het gezin kinkhoestverschijnselen heeft en  

 • u meer dan 34 weken zwanger bent (en u na 24 weken zwangerschap niet opnieuw tegen kinkhoest ben ingeënt),
 • u een kind heeft dat jonger is dan een jaar, (en u na 24 weken zwangerschap niet opnieuw tegen kinkhoest ben ingeënt)
 • u een kind heeft met een hart- of longaandoening,
 • of als een van deze met een kinkhoestpatiënt contact heeft gehad.
Kijk voor meer informatie over Kinkhoest op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Laatst bijgewerkt KNMP: 25-04-2017
Laatst bijgewerkt NHG: 27-07-2012

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij kinkhoest

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.