Kinkhoest

Kinkhoest

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Kinkhoest

vergroot
terug naar boven

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een ziekte van de neus, keel en longen. De oorzaak is een bacterie. 

Kinkhoest kan heftige hoestbuien geven, vooral bij kinderen. Bij het hoesten kan er veel slijm uit de keel in de mond komen. 

Baby's kunnen er ernstig ziek van worden.

Jongeren en volwassenen worden niet erg ziek. 

De meeste kinderen in Nederland krijgen prikken tegen kinkhoest. Die zorgen ervoor dat ze meestal niet (erg) ziek worden van kinkhoest. 

Kinkhoest komt door een bacterie.

U krijgt de bacterie als iemand met kinkhoest niest of hoest. De kleine druppeltjes uit de mond of keel met de bacterie komen in de lucht. Die ademt u in. 

Hierna duurt het 1 tot 3 weken voordat u verkouden wordt. Als u verkouden bent, duurt het nog 1 tot 2 weken voordat u gaat hoesten.

U kunt de bacterie aan anderen doorgeven. Dat gebeurt als u verkouden wordt tot ongeveer 5 weken daarna. Kinkhoest is dus al besmettelijk voordat het hoesten begint. 

Kijk voor meer informatie over Kinkhoest op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik kinkhoest?

Kinkhoest begint met een verkoudheid. 

Kinderen krijgen daarna vaak heftige hoestbuien, met veel slijm. Na zo'n hoestbui komt een lange inademing met een gierend geluid. Soms ook met overgeven.

Jongeren en volwassenen hoesten erg, maar hebben meestal niet de heftige hoestbuien.

Vaak blijft u wel lang hoesten, 2 tot 4 maanden. U kunt hier erg moe door worden.

Kijk voor meer informatie over Kinkhoest op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Kinkhoest gaat vanzelf over. Het duurt soms wel maanden. Door het hoesten kunt u erg moe zijn. Zorg dan dat u voldoende rust krijgt. Maar in bed blijven is niet nodig.
 • Als u gaat hoesten, is de meest besmettelijke periode al voorbij. Mensen in uw omgeving zijn dan vaak al besmet. Het heeft daarom weinig zin om thuis te blijven.
 • Blijf uit de buurt van baby’s jonger dan 1 jaar. Baby’s hebben nog niet alle prikken tegen kinkhoest gekregen en kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest. Blijft ook uit de buurt van vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn. Als een zwangere bij de bevalling kinkhoest heeft, kan de ziekte naar de baby gaan.
 • Vertel mensen in uw omgeving, zoals familie en collega's, dat u kinkhoest heeft. Dan kunnen zij kinkhoest sneller herkennen als ze het ook krijgen.
  Kijk voor meer informatie over Kinkhoest op www.thuisarts.nl

  Wat kan de apotheker voor mij doen?

  Algemeen

  Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

  De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

  Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

  Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

  Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

  De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

  Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

  Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

  Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

  Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

  Welke medicijnen worden gebruikt bij kinkhoest?

  Macrolide-antibiotica
  Macrolide antibiotica bestrijden de kinkhoestbacterie. Het hoesten verdwijnt niet snel, omdat de door de kinkhoestbacterie beschadigde slijmvliezen moeten herstellen. Dat duurt enige tijd. Toch is het in sommige gevallen nuttig om het antibioticum te gebruiken. Bijvoorbeeld als er in het gezin een kind is dat nog niet gevaccineerd of nog niet volledig gevaccineerd is. Door alle gezinsleden te behandelen met het antibioticum, kan het kind worden beschermd tegen kinkhoest.

  Laatst bijgewerkt KNMP: 06-11-2018
  Laatst bijgewerkt NHG: 10-10-2018

  Disclaimer

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

  Medicijnen te gebruiken bij kinkhoest

  Thuisarts.nl

  De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

  Naar thuisarts.nl

  Vraag het de webapotheker

  Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

  Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
  Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!