Kinkhoest bij kinderen

Kinkhoest bij kinderen

naar klachten & ziektes

Kinkhoest bij kinderen

Wat is kinkhoest bij kinderen?

Kinkhoest is een bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen, waarbij een kind heftige hoestbuien heeft, met opgeven van veel slijm en gierend inademen na de hoestbui.

Een volwassenen kan ook kinkhoest krijgen.

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis). Iemand met kinkhoest kan de bacterie overdragen door niezen of hoesten. De kleine druppeltjes uit de mond of keel worden dan door anderen ingeademd.

Na besmetting duurt het één tot drie weken voor uw kind verkouden wordt. Het duurt dan nog twee weken voor de echte ‘kinkhoestbuien’ beginnen. Vanaf het begin van de verkoudheid tot ongeveer zes weken daarna kan uw kind de bacterie op anderen overdragen. De ziekte is dus al besmettelijk voordat de kenmerkende hoestbuien optreden.

Kijk voor meer informatie over Kinkhoest bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik kinkhoest bij kinderen?

Kinkhoest begint met een verkoudheid, niezen, lichte koorts en prikkelhoest.

Na twee weken ontstaan hevige, plotseling opkomende hoestbuien met opgeven van helder, taai slijm, soms met overgeven en/of blauw aanlopen. De hoestbui eindigt vaak met een lange gierende inademing. De hoestbuien zijn uitputtend, waardoor bij baby’s de kracht om te drinken kan afnemen. Baby’s kunnen van kinkhoest hangerig en lusteloos worden, soms worden ze benauwd en blauw, zonder dat ze hoesten.

Na enkele weken worden de hoestbuien minder heftig. Alles bij elkaar kan het hoesten soms drie tot vier maanden duren.

Een volwassene kan kinkhoest hebben zonder de kenmerkende verschijnselen. Zo iemand is dan verkouden en blijft vaak wel een tot drie maanden door hoesten.

Kijk voor meer informatie over Kinkhoest bij kinderen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Kinkhoest gaat vanzelf over, al duurt het soms maanden. Rust kan ervoor zorgen dat uw kind wat minder hoestaanvallen krijgt. Maar in bed blijven is niet nodig. Laat een kind met kinkhoest gerust spelen als het daar zin in heeft.

 • Op het moment dat een kind duidelijk kinkhoestbuien heeft, is de meest besmettelijke periode al voorbij. Mensen in de directe omgeving zijn dan vaak al besmet. Het heeft daarom weinig zin een kind met kinkhoest thuis te houden.
 • Een kind met kinkhoest dat zich verder goed voelt, kan gewoon naar school of het kinderdagverblijf. Het is wel belangrijk om daar te melden dat uw kind kinkhoest heeft. Dan kan de leiding van de school of het kinderdagverblijf andere ouders over de ziekte informeren zodat zij eventuele kinkhoest bij hun kind herkennen.

Voor kinderen jonger dan een jaar geldt: houd ze zo mogelijk uit de buurt van iemand met kinkhoest. Kinderen jonger dan een jaar zijn nog niet of nog niet volledig ingeënt tegen kinkhoest. Als er toch kans is op besmetting, moet u met de huisarts contact opnemen. Soms wordt een baby in een gezin waar kinkhoest heerst vervroegd ingeënt. Normaal krijgen baby’s de eerste kinkhoestprik als ze 2 maanden oud zijn. Maar het kan al vanaf 4 weken.

Vrouwen die meer dan 28 weken zwanger zijn, krijgen sinds kort het advies om zich opnieuw tegen kinkhoest te laten inenten. U kunt deze DKTP-prik bij uw huisarts halen, bij voorkeur enkele weken voor de bevalling. Dan is uw pasgeborene straks tegen kinkhoest beschermd, al vóór dat het zelf hiertegen is ingeënt. De kans dat uw pasgeborene kinkhoest krijgt en daar ernstig ziek van wordt is dan uiterst klein. De inenting heeft geen bijwerkingen of risico's voor uzelf of voor uw zwangerschap. Dit advies geldt in Nederland sinds 15 december 2015.

Vrouwen die meer dan 34 weken zwanger zijn en tijdens de zwangerschap (nog) niet opnieuw tegen kinkhoest zijn ingeënt, moeten zo mogelijk uit de buurt blijven van mensen met kinkhoest. Is er iemand in het gezin die kinkhoest heeft, dan moet de zwangere met de huisarts contact opnemen. Een vrouw die tijdens de geboorte kinkhoest heeft, kan het direct overdragen op de baby.

Kijk voor meer informatie over Kinkhoest bij kinderen op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Over het algemeen zullen de heftige hoestbuien aanleiding zijn om eens langs de huisarts te gaan om te controleren of het nu om kinkhoest gaat of dat er wat anders aan de hand is. Neem ook contact op als er kans is dat een baby besmet is of wordt met kinkhoest of als een vrouw in het gezin meer dan 34 weken zwanger is.

Bel ook als u merkt dat uw kind steeds zieker wordt. Dat merkt u bijvoorbeeld wanneer uw kind:

 • niet of te weinig drinkt;
 • steeds braakt;
 • suf wordt;
 • benauwd wordt of heel snel gaat ademen;
 • blijft huilen of gaat kreunen;
 • een grauwe huidskleur krijgt.
Kijk voor meer informatie over Kinkhoest bij kinderen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij kinkhoest bij kinderen?

Vaccins
Om uw kind te beschermen tegen infectieziekten, wordt gebruikgemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen of bacteriën. Na injectie met een vaccin maakt het lichaam hier tegen afweerstoffen. Bij contact met het levende virus of de bacterie wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Ziekte wordt zo voorkomen.

Een voorbeeld van een vaccin is DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio), dat onderdeel uitmaakt van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. Een kind wordt vanaf de leeftijd van 2 maanden hiermee gevaccineerd.

Sinds kort krijgen zwangere vrouwen het advies om enkele weken voor de bevalling zich te laten inenten met het DKTP-vaccin. Dit verkleint de kans op kinkhoest bij de pasgeboren baby.

Macrolide-antibiotica
Kinderen jonger dan 2 maanden zijn nog niet gevaccineerd; zij kunnen dus met kinkhoest besmet raken. In dat geval kan de arts een macrolide-antibioticum voorschrijven, zoals claritromycine of azitromycine. Deze antibiotica bestrijden de kinkhoest-bacterie.

Laatst bijgewerkt KNMP: 03-05-2017
Laatst bijgewerkt NHG: 01-07-2012

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.