Klachten & ZiektesKinkhoest bij kinderen

Kinkhoest bij kinderen

Klachten & ZiektesKinkhoest bij kinderen

Kinkhoest bij kinderen

Wat is Kinkhoest bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Kinkhoest bij kinderen?
 • Kinkhoest is een ziekte van de neus, keel en longen. De oorzaak is een bacterie. 

  Kinkhoest kan heftige hoestbuien geven, vooral bij kinderen. Bij het hoesten kan er veel slijm uit de keel in de mond komen. 

  Baby's kunnen er ernstig ziek van worden.

  Jongeren en volwassenen worden niet erg ziek. 

  De meeste kinderen in Nederland krijgen prikken tegen kinkhoest. Die zorgen ervoor dat ze meestal niet (erg) ziek worden van kinkhoest. 

  Kinkhoest komt door een bacterie.

  Uw kind krijgt de bacterie als iemand met kinkhoest niest of hoest. De kleine druppeltjes uit de mond of keel komen bij uw kind. Die ademt ze in.  

  Hierna duurt het 1 tot 3 weken voor uw kind verkouden wordt. Het duurt dan nog 1 tot 2 weken voordat de hoestbuien beginnen.

  Uw kind kan de bacterie ook aan anderen doorgeven. Dat kan als uw kind verkouden is tot ongeveer 5 weken daarna. Kinkhoest is dus al besmettelijk voordat de hoestbuien komen en u denkt aan kinkhoest. 

  Kijk voor meer informatie over Kinkhoest bij kinderen op www.thuisarts.nl
  • Kinkhoest gaat vanzelf over. Het duurt soms wel een paar maanden.

   • Door het hoesten kan uw kind erg moe zijn. Zorg dan dat uw kind voldoende rust krijgt. In bed blijven is niet nodig.
   • Laat een kind met kinkhoest gerust spelen als het daar zin in heeft.
   • Naar school of het kinderdagverblijf kan ook gewoon als uw kind zich verder goed voelt.
    Uw kind thuis houden heeft weinig zin. Andere kinderen zijn vaak al besmet, omdat uw kind de bacterie al verspreidt voordat hij/zij de hoestbuien heeft.  
    Het is wel belangrijk om te melden dat uw kind kinkhoest heeft. Dan kan de leiding van de school of het kinderdagverblijf andere ouders over kinkhoest informeren. Zij kunnen dan opletten of hun kind ook kinkhoest heeft. 
   • Als u ook een baby heeft jonger dan 1 jaar:
    Neem contact op met de huisarts. Uw baby heeft namelijk nog niet alle prikken tegen kinkhoest gehad. Het kan zijn dat uw baby de prik eerder krijgt. Dat kan vanaf 4 weken oud.   
   • Als u meer dan 34 weken zwanger bent: Neem contact op met uw huisarts.
   Kijk voor meer informatie over Kinkhoest bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Bel uw huisarts:

    • als uw baby jonger dan 1 jaar hoestbuien heeft
    • als u ongerust bent over de hoestbuien van uw kind. En u wilt weten of het kinkhoest is of iets anders. 
    • als u denkt dat uw kind kinkhoest heeft en u ook een jonge baby heeft.
    • als u denkt dat uw kind kinkhoest heeft en u ook ook een kind met een ernstige hartziekte of longziekte heeft.
    • als u / uw vrouw meer dan 34 weken zwanger bent.

    Bel ook als u merkt dat uw kind steeds zieker wordt. Dat merkt u bijvoorbeeld als uw kind:

    • niet of te weinig drinkt
    • steeds overgeeft
    • suf wordt
    • benauwd wordt
    • heel snel gaat ademen
    • blijft huilen of gaat kreunen
    • een andere kleur huid krijgt 
    Kijk voor meer informatie over Kinkhoest bij kinderen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Vaccins
       Om uw kind te beschermen tegen infectieziekten, wordt gebruikgemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen of bacteriën. Het lichaam reageert op de vaccinatie met het maken van antistoffen. Als het lichaam nu in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt. Je wordt dan niet of veel minder ziek.

       Een voorbeeld van een vaccin is DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio), dat onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.

       Zwangere vrouwen krijgen het advies om vanaf de 22e week van de zwangerschap het DKT-vaccin te halen. Dit vaccin is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin verkleint de kans op kinkhoest bij de pasgeboren baby.

       Macrolide-antibiotica
       Kinderen jonger dan 2 maanden zijn nog niet gevaccineerd; zij kunnen dus met kinkhoest besmet raken. In dat geval kan de arts een macrolide-antibioticum voorschrijven, zoals claritromycine of azitromycine. Deze antibiotica bestrijden de kinkhoest-bacterie.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 03-05-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-11-2019

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: