Klachten & ZiektesKoortsstuipen bij kinderen

Koortsstuipen bij kinderen

Klachten & ZiektesKoortsstuipen bij kinderen

Koortsstuipen bij kinderen

Wat zijn Koortsstuipen bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Koortsstuipen bij kinderen?
 • Wanneer uw kind koorts krijgt, kan het voorkomen dat het ineens helemaal verstijft (strekkramp). Daarna gaan beide armen en benen heftig schokken. Dit noemen we een koortsstuip. Deze schokken kunnen enkele tot 15 minuten duren en gaan vanzelf over.

  Het kan zijn dat uw kind even ophoudt met ademen. Na de koortsstuip is het vaak nog even suf en niet goed te wekken.
  Een uur na het begin van de koortsstuip is uw kind weer helder en aanspreekbaar. Het kijkt en reageert weer zoals u van uw kind gewend bent. Uw kind kan nog wel enige tijd huilen en onrustig zijn.

  Een koortsstuip kan optreden bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar. Het komt vaker voor rond de leeftijd van 1,5 jaar. In Nederland hebben 2 tot 5 van de 100 kinderen ooit in hun leven een koortsstuip gehad.

  Een koortsstuip ontstaat meestal aan het begin van een koortsperiode, als de koorts net begint op te komen. De koortsstuip kan dus al optreden, voordat u de koorts bij uw kind heeft opgemerkt. Kinderen die al hoge koorts hebben, krijgen meestal geen koortsstuip.

  Koorts ontstaat door een infectie. Koorts en ook koortsstuipen komen voor bij zowel onschuldige als ernstige infecties. Meestal is de oorzaak onschuldig en kan de infectie geen kwaad. 
  De hoogte van de koorts en ook het krijgen van een koortsstuip zeggen niets over de ernst van de infectie.

  Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor.

  Koortsstuipen zijn niet te voorkomen.

  Soms komen verkrampingen en schokken van armen en benen door een andere oorzaak. De huisarts beoordeelt of verder onderzoek nodig is.

  Veel ouders maken zich ongerust als hun kind een koortsstuip heeft. Dat is begrijpelijk, want het is eng om mee te maken. Sommige ouders zijn bang dat hun kind overlijdt tijdens een koortsstuip. Maar kinderen overlijden niet aan een koortsstuip.

  Een gewone koortsstuip zal de hersenen niet beschadigen, ook niet als uw kind opnieuw een koortsstuip krijgt.

  Een koortsstuip is geen teken van epilepsie. Kinderen die in het verleden meerdere koortsstuipen hebben gehad, hebben wel een licht verhoogde kans op het krijgen van epilepsie.

  Kijk voor meer informatie over Koortsstuipen bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Probeer rustig te blijven.
   • Leg uw kind op de zij zodat het zich niet kan verslikken.
   • Zorg dat uw kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren.
   • Bel dan direct de huisarts, ook al is het schokken misschien al gestopt. 
   • Kijk of uw kind aan béide armen en benen of alleen aan één arm of been trekkingen heeft.
   Kijk voor meer informatie over Koortsstuipen bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Heeft uw kind een koortsstuip, bel dan direct uw huisarts. Die komt, ook als de koortsstuip al over is. Uw huisarts kan uitleg geven over de koortsstuip en verder onderzoek laten doen als dat nodig is.

    Kijk voor meer informatie over Koortsstuipen bij kinderen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Benzodiazepinen
       Benzodiazepinen beïnvloeden prikkels in de hersenen die epileptische aanvallen en koortsstuipen kunnen oproepen. Ze worden daarom gebruikt om epileptische aanvallen en koortsstuipen te stoppen. Bijvoorbeeld diazepam, midazolam en clobazam.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 04-02-2016

       Laatst bijgewerkt NHG: 01-12-2020

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: