Klachten & ZiektesLichtovergevoeligheid

Lichtovergevoeligheid

Klachten & ZiektesLichtovergevoeligheid

Lichtovergevoeligheid

Wat is Lichtovergevoeligheid?Hoe herken ik Lichtovergevoeligheid?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Lichtovergevoeligheid?
 • Lichtovergevoeligheid of zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet type A (UV-A) licht en ultraviolet type B (UV-B) licht. Waar UV-B-licht de grootste rol speelt bij zonnebrand, doet UV-A-licht dat bij de zonneallergie.

  Meestal ontstaat zonneallergie door gebruik van medicijnen, crèmes, cosmetica of contact met planten. Zonneallergie zonder andere oorzaak is zeldzaam.

  Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. De verschijnselen zijn in het algemeen het heftigst aan het eind van de lente en het begin van de zomer. Gedurende de zomer treedt gewenning op en zijn de verschijnselen milder of geheel afwezig.

  • Er ontstaan enkele uren na het zonnen blaasjes, bultjes en roodheid van de aan de zon blootgestelde huid. Vaak heeft u jeuk. Ook kan uw huid droog worden en schilferen.

   • Begin in de vroege zomer de huid geleidelijk bloot te stellen aan zonlicht. Begin met tien minuten per dag.

    Er bestaan zonnefiltercrèmes die niet alleen tegen UV-B-licht maar ook tegen UV-A-licht beschermen. Draag beschermende luchtige kleding en een pet of hoed.

    Als u medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts of dit lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. Wellicht zijn er alternatieven. Na het stoppen van het medicijn of cosmetisch product verdwijnt de lichtovergevoeligheid vanzelf binnen enkele dagen tot weken.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Hydroxychloroquine
       Hydroxychloroquine remt ontstekingen. Hoe hydroxychloroquine precies werkt bij lichtovergevoeligheid is niet bekend. Meestal wordt het alleen gebruikt als de klachten ernstig zijn en alleen tijdens periodes dat u veel blootstaat aan de zon, bijvoorbeeld in de zomer.

       Bijnierschorshormonen
       Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, op de huid, remmen ontstekingen. Hierdoor verminderen klachten zoals roodheid, jeuk en schilfering. Voorbeelden zijn triamcinolonacetonide en betamethasonvaleraat.

       Bijnierschorshormonen om in te nemen, kunnen ook worden gebruikt in de vorm van een stootkuur. Dit is een behandeling van enkele dagen tot een week. Een stootkuur wordt gegeven bij ernstige klachten, als bijnierschorshormonen op de huid niet voldoende werken. Een voorbeeld is prednisolon.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 10-07-2018

       Laatst bijgewerkt NHG: 02-02-2018

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: