Klachten & ZiektesLikdoorns en eeltknobbels

Likdoorns en eeltknobbels

Klachten & ZiektesLikdoorns en eeltknobbels

Likdoorns en eeltknobbels

Wat zijn likdoorns en eeltknobbels?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij likdoorns en eeltknobbels?
 • Een likdoorn is een eeltknobbel op de voet. Deze zit vaak op de tenen of tussen de tenen. De schoen drukt de eeltknobbel in de huid. Dit kan pijn doen, vooral bij lopen. Een ander woord voor likdoorn is eksteroog.

  Bij kinderen zijn plekken die op likdoorns lijken meestal geen likdoorns, maar wratten.

   

  Eelt is harde, dikke huid. Het zit op plekken waar veel druk op uw huid komt, bijvoorbeeld onder uw voet. Zo beschermt het eelt de huid. Als de druk op een plek op de voet te groot wordt kan een likdoorn ontstaan. Dat is een plek waar het eelt heel dik wordt en naar binnen groeit.

  Oorzaken van de verhoogde druk kunnen zijn:

  • slecht passende of te strakke schoenen
  • hoge hakken
  • overgewicht
  • een afwijkende stand van de voeten of tenen

  Likdoorns komen vaker voor bij:

  • ouderen: zij hebben minder onderhuids vet
  • mensen met diabetes (suikerziekte): zij hebben vaker een afwijkende stand van de voet of tenen
  • heel actieve sporters: door vaak veel druk te zetten op hetzelfde deel van de voet

  Likdoorns kunnen erg vervelend en heel pijnlijk zijn, maar kunnen geen kwaad. Als de druk eraf is, gaan de klachten over.

  Bij mensen met diabetes kunnen likdoorns wel voor problemen zorgen. Door diabetes kunnen de bloedvaten en de zenuwen in uw voeten beschadigen. Er stroomt dan minder bloed naar de huid van uw voeten en tenen. En u krijgt minder gevoel in uw voeten en tenen. Een likdoorn kan dan zonder dat u het merkt voor een wond of ontsteking zorgen.

  Kijk voor meer informatie over likdoorns en eeltknobbels op www.thuisarts.nl
   • Draag goed passende schoenen die niet knellen.
   • Met een voetvijl kunt u de laag eelt wat dunner maken.
   • Eventueel kunt u een likdoorn-ring plakken. Dat is een soort pleister in de vorm van een ring, die de druk op de likdoorn minder maakt.
   • Soms kan een steunzool de druk minder maken. U kunt daarvoor naar een podotherapeut. Uw huisarts hoeft u niet door te sturen.
   • U kunt ook naar een pedicure gaan. Die kan uw likdoorn behandelen met zalf of wegsnijden. Ook voor een pedicure hoeft de huisarts u niet door te sturen.
   • Let op: heeft u diabetes? Behandel uw likdoorn dan niet zelf. Maak een afspraak bij uw huisarts of praktijkondersteuner. Deze bespreekt met u de adviezen. Bij diabetes heeft u meer kans op wonden en erge ontstekingen aan uw voeten.
   Kijk voor meer informatie over likdoorns en eeltknobbels op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Salicylzuur
      Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid (hoornlaag) los, waardoor deze makkelijker te verwijderen is. De gebruikte sterkte ligt tussen de tien en vijftig procent, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In het algemeen wordt het als zalf of collodium (aanstipvloeistof) gebruikt.

      Laatst bijgewerkt NHG: 12-01-2022

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: