Lui oog

Lui oog

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Lui oog

vergroot
terug naar boven

Wat is lui oog?

Een kind met een lui oog kijkt maar met één oog. Het andere oog, waar het minder of niet mee kijkt, heet het luie oog.

Het luie oog doet het eigenlijk prima, maar de hersenen van uw kind kiezen ervoor om maar met één oog te kijken. Hoe langer het luie oog niet wordt gebruikt, hoe lastiger het wordt om met dat luie oog nog wat te kunnen zien.

Vaak zijn er in de familie meer mensen die een lui oog (gehad) hebben.

De meest voorkomende oorzaken van een lui oog zijn: 

 • Eén oog dat minder scherp zietEen bril zou dan helpen, maar op zo'n jonge leeftijd merkt u nog niet dat uw kind minder ziet. Als één oog minder scherp ziet, gaan de hersenen zich steeds meer op het andere, goede oog richten. Het slechtere oog wordt steeds minder gebruikt en als het ware uitgeschakeld. Daardoor kijkt uw kind uiteindelijk niet meer met dat oog. Als het dan later een bril krijgt, helpt dat niet meer. Het oog is dan ‘lui’ geworden.
 • ScheelzienAls een kind scheel ziet, ziet het dubbel. Dat dubbelzien is lastig. De hersenen lossen ook hier het probleem op door één oog ‘uit te schakelen’ en alleen te letten op wat het andere oog ziet.
 • Troebelingen in het oog, zoals een troebele lens (aangeboren staar)
Kijk voor meer informatie over Lui oog op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik lui oog?

Een lui oog geeft de volgende verschijnselen:

 • Een kind ziet slecht met het ‘luie oog’. Door een bril ziet het luie oog niet beter.
 • Een kind ziet minder diepte. Het kan daardoor gemakkelijker struikelen en moeilijker iets vastpakken (er naast grijpen).
 • Het kind kan ook loensen of scheel kijken: beide ogen kijken niet precies dezelfde kant op.

Soms zijn er geen merkbare verschijnselen bij een lui oog. Vooral bij een jong kind merken ouders vaak niet dat het minder of anders ziet.

Kijk voor meer informatie over Lui oog op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Hoe eerder een lui oog wordt ontdekt en behandeld, hoe groter de kans op volledig herstel.

Daarom is het belangrijk dat de ogen van uw kind in de eerste levensjaren een aantal keren worden gecontroleerd. Dit gebeurt op het consultatiebureau.

 • Heeft u zelf iets aan de ogen van uw kind opgemerkt?
 • Hebben een of meer mensen in uw familie een lui oog?
 • Zien een of meer mensen in uw familie scheel?
 • Dragen een of meer mensen in uw familie een extra sterke bril?

Vertel dit uw huisarts of op het consultatiebureau.

Vermoedt uw huisarts dat uw kind een lui oog heeft, dan moet uw kind naar de orthoptist of oogarts om dit met zekerheid vast te stellen.

Kijk voor meer informatie over Lui oog op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij lui oog?

Atropine in het oog
De druppels belemmeren de werking van de oogspieren. Het moet in het goede oog worden gedruppeld. Hierdoor kan met het goede oog niet meer goed worden gezien. De spieren in het 'luie oog' worden hierdoor getraind.

Laatst bijgewerkt KNMP: 10-06-2014
Laatst bijgewerkt NHG: 29-09-2015

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij lui oog

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!