Klachten & ZiektesLymeziekte

Lymeziekte

Klachten & ZiektesLymeziekte

Lymeziekte

Wat is Lymeziekte?Hoe herken ik Lymeziekte?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Lymeziekte?
 • De ziekte van Lyme krijg je door een teek in je huid. Via de teek is er een bacterie in je lichaam gekomen. De bacterie heet Borrelia.

  Door die bacterie krijg je klachten. Meestal een vlek of ring op je huid, rond de plek waar de teek zat.

  Sommige mensen hebben de bacterie gekregen zonder dat ze hebben gemerkt dat ze een tekenbeet hadden. Of zonder dat ze een rode ring of vlek hebben gezien.

  De ziekte van Lyme komt door een bacterie. Die bacterie kun je krijgen als er een teek in je huid zit. En je haalt de teek er niet snel genoeg uit.

  Misschien heb je niet gemerkt dat je een teek had. Dat kan, want een tekenbeet doet vaak geen pijn.

  Je kunt de ziekte van Lyme niet hebben gekregen van iemand anders met deze ziekte.

  Kijk voor meer informatie over Lymeziekte op www.thuisarts.nl
  • Je kunt dit merken als je de ziekte van Lyme hebt:

   Een rode of rood-blauwe vlek of ring
   • De vlek kan op de plek van de teek zitten. Of op een andere plek op je lichaam.
   • Je kunt de vlek een paar dagen na de tekenbeet al krijgen. Maar ook pas veel later, tot 3 maanden na de teek in je huid.
   • De vlek is rood of paars op een lichte huid. Op een donkere huid is de vlek soms blauwer.
   • De vlek wordt in een paar dagen groter, meestal groter dan 5 centimeter.
   • Het midden van de vlek kan lichter worden. Dan kan de vlek er uitzien als een ring.
   • De vlek kan branderig voelen of jeuken.
   • Zonder medicijnen verdwijnt de vlek vanzelf na een paar weken tot een jaar. De bacterie kan nog in je lichaam blijven.
   Een ziek gevoel
   • Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen.
   • Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
   Soms ook andere klachten

   Sommige mensen krijgen 1 of meer van deze klachten:

   Maanden tot jaren na een tekenbeet krijgen sommige mensen meer klachten. Bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten, problemen van de huid of het hart.

   Kijk voor meer informatie over Lymeziekte op www.thuisarts.nl
   • Maak een afspraak bij je huisarts in deze situaties:

    • Je hebt pillen geslikt en de vlek is na een paar weken niet weg.
    • Je krijgt meer klachten, zoals pijn, minder kracht, hoofdpijn of een pijnlijk gewricht.
    Kijk voor meer informatie over Lymeziekte op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • DEET
       Teken kunnen de menselijk huid vinden door te ruiken. DEET ruikt voor hen sterker dan de menselijke geur. Bovendien vinden de teken deze geur onaangenaam, waardoor ze niet op de huid af komen.

       Tetracycline-antibiotica
       Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Wanneer een teek kans heeft gezien u via een beet te besmetten met een geïnfecteerde bacterie, moet u behandeld worden met een antibioticum. Voorbeeld is doxycycline.

       Penicilline-antibiotica
       Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft. Wanneer een teek kans heeft gezien u via een beet te besmetten met een geïnfecteerde bacterie, moet u behandeld worden met een antibioticum. Voorbeeld is amoxicilline.

       Macrolide-antibiotica
       Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie.

       Macrolide-antibiotica worden vooral gebruikt tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica, tegen infecties op plaatsen waar andere antibiotica niet goed doordringen en bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillinen. Wanneer een teek kans heeft gezien u via een beet te besmetten met een geïnfecteerde bacterie, moet u behandeld worden met een antibioticum. Voorbeeld is azitromycine.

       Cefalosporine-antibiotica
       Cefalosporine-antibiotica doden vele soorten bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Wanneer een teek kans heeft gezien u via een beet te besmetten met een geïnfecteerde bacterie, moet u behandeld worden met een antibioticum. Voorbeelden zijn cefuroxim en ceftriaxon.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 22-02-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 09-03-2023

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: