Klachten & ZiektesMaculadegeneratie

Maculadegeneratie

Klachten & ZiektesMaculadegeneratie

Maculadegeneratie

Wat is Maculadegeneratie?Hoe herken ik Maculadegeneratie?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Maculadegeneratie?
 • Maculadegeneratie is het afsterven van de cellen in het midden van het netvlies.

  Het midden van het netvlies heet de macula of gele vlek. De cellen die hier liggen heten kegeltjes. Kegeltjes zorgen ervoor dat we scherp zien en kleuren kunnen zien.

  nhg-afbeelding-oog.png

  Maculadegeneratie begint meestal na het 50e jaar. Het is de meest voorkomende oorzaak van slecht zien bij ouderen.

  Er zijn 2 vormen van maculadegeneratie:

  • droge maculadegeneratie: in de loop van jaren waziger zien in het midden van uw gezichtsveld
  • natte maculadegeneratie: vervormingen van wat u ziet, door het ontstaan van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies

  De droge vorm komt het meest voor en kan overgaan in de natte vorm.

  Bij maculadegeneratie komen er ophopingen van afvalstoffen van cellen in het netvlies. De oogarts kan ze zien als witgele vlekjes in de gele vlek (=macula) van het netvlies.

  Achter de gele vlek kunnen bloedvaatjes gaan groeien. Dan kan er vocht en bloed in of onder het netvlies lekken. Daarom wordt dit natte maculageneratie genoemd. Deze lekkage beschadigt het netvlies.

  De oorzaak van maculadegeneratie is niet duideljk. De volgende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van maculadegeneratie:

  • ouder worden
  • roken
  • een staaroperatie gehad hebben
  • maculadegeneratie in de familie
  • Maculadegeneratie gaat heel langzaam: in de loop van jaren wordt het midden van wat u ziet waziger. Langzamerhand komt er een donkere, wazige vlek in het midden. De meeste mensen met maculadegeneratie blijven daaromheen goed zien.

   Maculadegeneratie kan ook vervorming van beelden geven: lijnen en voorwerpen ziet u gebogen of kronkelend in plaats van recht. Dat kan een teken zijn dat de droge vorm overgegaan is in de natte vorm van maculadegeneratie. De natte vorm kan ervoor zorgen dat u snel minder gaat zien en moet snel behandeld worden. De natte vorm kan namelijk al in enkele weken slechtziendheid veroorzaken.

    

   nhg-afbeelding-maculadegeneratie.jpg

   • Neem contact op bij deze klachten:

    • U ziet plotseling minder.
    • U ziet vervormde beelden.

    Deze klachten kunnen erop wijzen dat de droge vorm is overgegaan in de natte vorm. Voor de natte vorm kunt u behandeld worden.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Ranibizumab, bevacizumab, aflibercept en verteporfine
       Ranibizumab, bevacizumab, aflibercept en verteporfine verhinderen de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en remmen de ontsteking van het netvlies. Hierdoor zal in de meeste gevallen de gezichtsscherpte niet verder afnemen. In veel gevallen neemt de gezichtsscherpte zelfs weer enigszins toe.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 23-02-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: