Mazelen bij kinderen

Mazelen bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Mazelen bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat is mazelen bij kinderen?

Mazelen geeft verkoudheid, hoge koorts en vlekjes. Het komt door een heel besmettelijk virus. Soms verloopt mazelen ernstig.  

Mazelen komt weinig voor. Dat komt omdat bijna alle kinderen 2 prikken hebben gehad tegen mazelen (BMR-prikken).   

 • Heeft uw kind die 2 BMR-prikken gehad, dan is het beschermd. De kans is dan heel klein dat uw kind mazelen heeft of krijgt. 
 • Heeft uw kind geen of 1 BMR-prik gehad, dan kan uw kind wél mazelen hebben/krijgen.  (Uw kind kan de prik alsnog krijgen, tot de 18e verjaardag. U moet daarvoor een afspraak maken bij het consultatiebureau of bij de GGD.)

Mazelen komt door een heel besmettelijk virus.

Dit virus kan uw kind krijgen via iemand anders met mazelen. Die heeft het virus in de neus, mond en keel, en dus ook in het snot en speeksel.

Als degene met mazelen hoest of niest, komen er druppeltjes speeksel in de lucht. Die komen in de neus of mond van andere mensen. Afstand houden helpt niet. Als een besmet persoon ergens is geweest, kunnen daar nog 2 uur druppeltjes in de lucht blijven.  Het virus kan ook makkelijk via de handen, bestek, bekers of speelgoed van de een naar de ander.

 • Heeft uw kind 2 BMR-prikken gehad? Dan kan het virus uw kind niet meer ziek maken.
 • Heeft uw kind geen of maar 1 BMR-prik gehad? Dan kan uw kind wél ziek worden als het het virus krijgt. Na besmetting duurt het ongeveer 10 dagen voordat de klachten beginnen. Als uw kind mazelen heeft, kan het anderen besmetten:
  • Dit kan al vanaf 2 dagen voordat uw kind de eerste klachten krijgt (koorts, verkoudheid, rode ogen).
  • Zijn de vlekjes gekomen, dan is uw kind daarna nog 4 dagen besmettelijk. 
Kijk voor meer informatie over Mazelen bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik mazelen bij kinderen?

 • Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Vaak is de koorts hoog.
 • Aan de binnenkant van de wangen komen witte vlekjes.
 • Na een paar dagen komen er rode vlekken op het gezicht, daarna over het hele lichaam.
 • De vlekken worden geleidelijk bruin. Ze kunnen samen grotere vlekken vormen. Dan blijven er vlekjes met normale huidskleur over.
 • De huid kan ook jeuken.
 • De koorts kan verdwijnen en weer heftig terugkomen.

Bij sommige kinderen verloopt mazelen ernstig. Ze krijgen:

 • een oorontsteking met soms blijvende doofheid
 • ernstige longontsteking
 • een ontsteking van de hersenen of hersenvliezen, vaak met blijvende schade aan de hersenen.

Deze ernstige vormen van mazelen komen vooral voor:

 • bij kinderen onder de 5 jaar
 • bij volwassenen die geen prikken tegen mazelen hebben gehad of nooit mazelen hebben gehad
Kijk voor meer informatie over Mazelen bij kinderen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Geef uw kind als het koorts heeft extra drinken, eventueel een waterijsje. Eten is minder belangrijk.
 • Bij koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende. Als uw kind het koud heeft of rilt, kunt u het tijdelijk extra toedekken.
 • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten.
 • Geef uw kind wat extra aandacht (bijvoorbeeld voorlezen of samen een spelletje doen).
 • Geef zo nodig paracetamol zodat uw kind zich wat minder ziek voelt.
 • Meld op school of op het kinderdagverblijf dat uw kind mazelen heeft. Dan weten andere ouders dat hun kind ook besmet kan zijn. Dat is meestal al gebeurd voordat uw kind de eerste klachten kreeg.
Kijk voor meer informatie over Mazelen bij kinderen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij mazelen bij kinderen?

Vaccins
Om uw kind te beschermen tegen infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen, wordt gebruik gemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen. Na injectie met een vaccin maakt het lichaam daar afweerstoffen tegen. Bij contact met het levende virus wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Een voorbeeld is het BMR-vaccin.

Laatst bijgewerkt KNMP: 22-05-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 04-04-2019

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij mazelen bij kinderen

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!