Oorpijn

Oorpijn

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Oorpijn

vergroot
terug naar boven

Wat is oorpijn?

Oorpijn bij kinderen jonger dan 5 jaar komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor. Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies.

De ergste klachten zijn meestal binnen 2 tot 3 dagen over en meestal geneest alles vanzelf. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen de klachten ruim een week duren.

Bij kinderen ouder dan 5 jaar komt een middenoorontsteking minder voor. En na de puberteit komt middenoorontsteking bijna niet meer voor.

  Meestal begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid.

  Het verkoudheidsvirus kan via het gangetje tussen de neuskeelholte en het middenoor terechtkomen in het middenoor. Dan begint de middenoorontsteking. Het gangetje heet de buis van Eustachius.

  Vaak komen er bacteriën bij, zoals Streptococcus pneumoniae of Haemophilus influenzae. Ook kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Virussen, bacteriën en ontstekingsvocht zitten dan ‘gevangen’ in het middenoor.

  Door de druk in het middenoor gaat het trommelvlies bol staan. Dit kan veel pijn doen.

  Kijk voor meer informatie over Oorpijn op www.thuisarts.nl

  Hoe herken ik oorpijn?

  De meest voorkomende klachten van middenoorontsteking zijn:

  • oorpijn
  • koorts
  • een ziek gevoel

  Peuters kunnen buikpijn of diarree hebben, of ze kunnen braken. Ze zijn hangerig en hebben geen zin in eten.

  Baby’s drinken niet goed of zijn prikkelbaar. Ze zijn ’s nachts onrustig en wrijven vaak over het pijnlijke oor.

  Door de druk achter het trommelvlies kan er soms een scheurtje in het trommelvlies komen. Het ontstekingsvocht komt dan naar buiten: uw kind heeft dan een loopoor. Vaak zit er wat bloed bij. Dat kan geen kwaad. De pijn is meestal meteen weg als het trommelvlies eenmaal gescheurd is. Een loopoor is meestal binnen een week genezen. Het trommelvlies gaat meestal vanzelf weer dicht.

  Soms geeft een middenoorontsteking helemaal geen klachten.

   Kijk voor meer informatie over Oorpijn op www.thuisarts.nl

   Wat kan de apotheker voor mij doen?

   Algemeen

   Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

   • Receptcontrole

   De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

   • Overzicht van uw medicijnen

   Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

   • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

   Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

   • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

   Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

   • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

   De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

   • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

   Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

   • Medicatiebeoordeling

   Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

   • Zelfzorg

   Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

   • Bezorgservice

   Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

   Welke medicijnen worden gebruikt bij oorpijn?

   Paracetamol
   Paracetamol werkt pijnstillend. Het vermindert de pijn in de oren.

   Lidocaïne in het oor
   Lidocaïne verdooft de pijn in het oor. Het mag alleen worden gebruikt bij bepaalde soorten oorpijn.

   Laatst bijgewerkt NHG: 02-12-2014

   Disclaimer

   De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

   Medicijnen te gebruiken bij oorpijn

   Thuisarts.nl

   De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

   Naar thuisarts.nl

   Vraag het de webapotheker

   Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

   Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
   Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!