Klachten & ZiektesReuscelarteriitis

Reuscelarteriitis

Klachten & ZiektesReuscelarteriitis

Reuscelarteriitis

Wat is reuscelarteriitis?Hoe herken ik reuscelarteriitis?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij reuscelarteriitis?
 • Arteriitis temporalis is een ontsteking van een slagader aan de zijkant van uw hoofd, ter hoogte van uw slaap. De ontsteking kan ook dieper zitten: in een slagader in uw hals of naar uw oog. De ziekte komt bijna uitsluitend voor bij mensen die ouder zijn dan vijftig jaar. Arteriitis temporalis wordt altijd direct onderzocht en behandeld door een internist of reumatoloog.

  Hoe arteriitis temporalis ontstaat is niet bekend.

  Kijk voor meer informatie over reuscelarteriitis op www.thuisarts.nl
  • De ziekte begint meestal met hoofdpijn ter hoogte van de slaap (of beide slapen). De hoofdpijn kan heftig en bonzend zijn. Soms is de huid boven het ontstoken bloedvat rood en kan steken of branden. Het bloedvat kan opzetten en knobbelig aanvoelen. Andere mogelijke klachten zijn:

   • Pijn bij het kauwen.
   • Pijn bij het kammen van uw haren.
   • Koorts.
   • Minder zin in eten en gewichtsverlies.
   • Plotseling slechter zien, dubbel zien of helemaal niet meer zien. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn.

   Arteriitis temporalis en polymyalgia rheumatica Arteriitis temporalis gaat soms samen met polymyalgia rheumatica (PMR), een vorm van reuma. Mensen met PMR hebben minstens vier weken lang de volgende klachten:

   • Pijn in de nek, schouders en/of heupen.
   • ‘s Ochtends stijve en pijnlijke spieren. Het duurt langer dan een uur voordat u een beetje op gang komt. Het kan moeilijk zijn om op te staan uit uw bed of stoel. Ook aankleden en wassen kan lastig zijn.
   • De pijn verergert bij beweging.

   Soms openbaren PMR en arteriitis temporalis zich tegelijk, maar arteriitis temporalis kan ook ontstaan als u al langere tijd PMR heeft.

   Kijk voor meer informatie over reuscelarteriitis op www.thuisarts.nl
   • Allereerst moet u naar de specialist (internist of reumatoloog) om vast te stellen of u arteriitis temporalis heeft. De arts haalt een klein stukje uit de slagader bij uw slaap weg. Onder de microscoop is te zien of uw klachten inderdaad door arteriitis temporalis komen. Ook wordt uw bloed onderzocht op tekenen van ontsteking.Als de pijn en roodheid duidelijk op de slaap zitten, kunt u daar eventueel een coldpack tegenaan houden.

    Kijk voor meer informatie over reuscelarteriitis op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Prednison
       Prednison remt de ontsteking en zorgt zo voor minder klachten.

       Tocilizumab
       Tocilizumab onderdrukt de lichaamsafweer en remt zo de ontsteking. Hierdoor worden de klachten minder.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 18-05-2021

       Laatst bijgewerkt NHG: 18-12-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Dan zorgen we samen voor onze 4e award!

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: