Rode hond bij kinderen

Rode hond bij kinderen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Rode hond bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Wat is rode hond bij kinderen?

Rode hond is een besmettelijke ziekte, met rozerode vlekjes over het hele lichaam. Rode hond komt voornamelijk bij kinderen voor. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rode hond.

De medisch term voor rode hond is rubella.

Rode hond wordt door een virus (het rubellavirus) veroorzaakt. Het virus wordt vooral bij hoesten of praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Besmette druppeltjes kunnen ook via de handen, via bestek en bekers of via het speelgoed op anderen worden overgedragen. 

Na besmetting duurt het 2 tot 3 weken voordat de ziekteverschijnselen beginnen.

Rode hond is besmettelijk vanaf 10 dagen vóór tot 7 dagen na het verschijnen van de vlekjes.

Kijk voor meer informatie over Rode hond bij kinderen op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik rode hond bij kinderen?

Rode hond begint vaak met een verkoudheid. De klieren achter de oren en in de hals kunnen opgezet zijn. De temperatuur is soms iets verhoogd.

Na een dag ontstaan rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich binnen een paar uur over het hele lichaam. Soms lijkt het of de hele huid rood ziet.

De uitslag verdwijnt na enkele dagen. De klieren kunnen soms nog enkele weken gezwollen blijven.

De helft van de kinderen die besmet zijn met het rodehondvirus krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.

Volwassenen of kinderen in de puberteit kunnen gewrichtspijn krijgen. Dit komt vooral bij meisjes en vrouwen voor.

Kijk voor meer informatie over Rode hond bij kinderen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Verzorg het kind als bij een flinke verkoudheid. 
 • Geef het veel te drinken. 
 • Als het kind zich goed voelt mag het gewoon naar school. Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden over een mogelijke besmetting.
Kijk voor meer informatie over Rode hond bij kinderen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij rode hond bij kinderen?

Vaccins
Om uw kind te beschermen tegen infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen, wordt gebruik gemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen. Na injectie met een vaccin maakt het lichaam daar afweerstoffen tegen. Bij contact met het levende virus wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Een voorbeeld is het BMR-vaccin.

Laatst bijgewerkt KNMP: 22-05-2015
Laatst bijgewerkt NHG: 18-12-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij rode hond bij kinderen

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!