Klachten & ZiektesRode hond bij kinderen

Rode hond bij kinderen

Klachten & ZiektesRode hond bij kinderen

Rode hond bij kinderen

Wat is rode hond bij kinderen?Hoe herken ik rode hond bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij rode hond bij kinderen?
 • Rodehond is een besmettelijke ziekte. Het geeft rozerode vlekjes over het hele lichaam. Rodehond komt vooral bij kinderen voor. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.

  De oorzaak van rodehond is een virus: het rubellavirus. Het is besmettelijk: dat betekent dat een kind het virus door kan geven aan anderen. Dat gebeurt meestal door hoesten, niezen of praten. Het virus zit in de kleine druppeltjes die daarbij in de lucht komen. Zulke besmette druppeltjes kun je ook doorgeven via je handen, via bestek en bekers of via het speelgoed. 

  Als een kind besmet is, duurt het nog 2 tot 3 weken voordat het er ziek van wordt.

  Rodehond is besmettelijk vanaf 10 dagen voordat de rode vlekjes komen en ook nog 7 dagen daarna.

  Kijk voor meer informatie over rode hond bij kinderen op www.thuisarts.nl
  • Rodehond begint vaak met een verkoudheid. De huid achter de oren en in de hals kan opgezwollen aanvoelen. Dat zijn opgezette klieren. Soms is de lichaamstemperatuur een beetje verhoogd.

   Na een dag komen er rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. Binnen een paar uur zitten de vlekjes over het hele lichaam. Soms zijn het er zoveel dat het lijkt of de hele huid rood is.

   De vlekjes gaan na een paar dagen vanzelf weg. De klieren kunnen nog wat langer dik blijven, soms nog een paar weken.

   Niet alle kinderen die besmet zijn met het rodehondvirus worden ziek. De helft merkt er zelfs niks van.

   Als iemand pas rodehond krijgt in de puberteit of als volwassene kan het ook pijnlijke gewrichten geven. Dit komt vooral voor bij meisjes en vrouwen.

   Kijk voor meer informatie over rode hond bij kinderen op www.thuisarts.nl
    • Verzorg uw kind net als bij een flinke verkoudheid. 
    • Geef uw kind veel te drinken. 
    • Als uw kind zich goed voelt, mag het gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf. Vertel daar wel dat uw kind rodehond heeft, zodat het ook aan andere ouders verteld kan worden.
    Kijk voor meer informatie over rode hond bij kinderen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Vaccins
       Om uw kind te beschermen tegen infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen, wordt gebruik gemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen. Na injectie met een vaccin maakt het lichaam daar afweerstoffen tegen. Bij contact met het levende virus wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Een voorbeeld is het BMR-vaccin, dat onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 22-05-2015

       Laatst bijgewerkt NHG: 27-10-2020

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: