Schade aan ogen door diabetes

Schade aan ogen door diabetes

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Schade aan ogen door diabetes

vergroot
terug naar boven

Wat is schade aan ogen door diabetes?

Door diabetes kan het binnenste laagje van het oog (de staafjes en de kegeltjes) beschadigd raken. Dit heet het netvlies. In het netvlies zitten ook bloedvaatjes.

 • Die bloedvaatjes kunnen gaan lekken. Er lekt vocht en bloed in het netvlies. Hierdoor raken de staafjes en de kegeltjes beschadigd.
 • De bloedvaatjes kunnen ook nauwer worden. Uw oog krijgt daardoor te weinig zuurstof. Het oog probeert dit op te lossen door nieuwe bloedvaatjes te gaan maken. Deze bloedvaatjes zijn niet zo sterk. Ze gaan snel kapot. Bloed, vocht en vetten kunnen dan binnenin het oog komen.

Schade aan de ogen door diabetes heet diabetische retinopathie. Ongeveer 35 van de 100 mensen met diabetes krijgen er last van.

U kunt slechter gaan zien. Als het niet op tijd behandeld wordt, kunt u blind worden.  

Kijk voor meer informatie over Schade aan ogen door diabetes op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik schade aan ogen door diabetes?

In het begin merkt u meestal niets van de schade aan het netvlies. Daarom zijn de controles zo belangrijk.

Als er blijvende schade is aan uw netvlies, kunt u wel klachten krijgen:

 • U ziet minder goed of wazig.
 • Uw beeld is vervormd.
 • U ziet kleuren minder helder.
 • U ziet dubbel.
 • In het donker ziet u minder goed (nachtblindheid).
 • U heeft bewegende vlekjes of slierten in uw beeld.

U ziet plotseling veel slechter. Dit kan gebeuren bij een bloeding in het oog.

Kijk voor meer informatie over Schade aan ogen door diabetes op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij schade aan ogen door diabetes?

Ranibizumab
Ranibizumab vermindert het lekken van vocht uit de bloedvaatjes van het netvlies. Hierdoor zal uw zicht niet verder achteruit gaan. Of kunt u iets beter zien.

Laatst bijgewerkt KNMP: 27-01-2020
Laatst bijgewerkt NHG: 14-05-2019

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij schade aan ogen door diabetes

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!