Slaapapneu

naar klachten & ziektes

Slaapapneu

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu betekent 'niet ademen tijdens de slaap’. De ademhaling stopt herhaaldelijk tijdens de slaap. De adempauzes duren ten minste 10 seconden.

Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het komt vooral voor bij mensen die 45 tot 65 jaar oud zijn.

Waarschijnlijk heeft ongeveer 1 op de 100 mensen slaapapneu. Het is niet precies bekend hoe vaak het voorkomt, omdat het niet altijd wordt ontdekt.

Slaapapneu ontstaat vaak bij mensen die een slap strottenhoofd hebben of een te slappe luchtpijp.

Hierdoor sluit de luchtpijp af als u helemaal ontspant (slaapt). De ademhaling stopt dan even. Het zuurstofgehalte in uw lichaam daalt, waarna u vanzelf weer gaat ademen. Het kan zijn dat u dan wakker wordt of gewoon blijft slapen.

U hoeft niet bang te zijn dat uw ademhaling blijvend stopt.

Met name bij overgewicht kan slaapapneu optreden.

Kijk voor meer informatie over Slaapapneu op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik slaapapneu?

Dit zijn verschijnselen van slaapapneu:

 • De ademhaling stopt meer dan 5 keer per uur.
 • Een ademstop duurt minstens 10 seconden.
 • Door de ademstops wordt u vaker wakker. Of u merkt niets en slaapt gewoon door.

Door de ademstops bent u overdag erg slaperig en niet goed uitgerust. U kunt zich minder goed concentreren.
Doordat u minder alert bent, heeft u meer kans op een ongeval, bijvoorbeeld op het werk of in het verkeer.

Slaapapneu kan samengaan met andere problemen:

 • Sommige mensen met slaapapneu snurken ook. Van de mensen die snurken heeft 10% ook slaapapneu.
 • Mensen met slaapapneu hebben een grotere kans op hoge bloeddruk, en mogelijk ook op hart- en vaatziekten.
 • De helft van de mensen met slaapapneu heeft overgewicht en een deel heeft (ook) diabetes.
Kijk voor meer informatie over Slaapapneu op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Heeft u overgewicht? Soms verdwijnen de klachten als het u lukt af te vallen.
 • Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag en liever niet dagelijks. Wanneer iemand met slaapapneu veel alcohol drinkt is de kans op adempauzes tijdens de slaap groter.
 • Gebruik géén slaapmiddelen. Alcohol, drugs, kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen maken u nog slaperiger en minder alert.
 • Houd er rekening mee dat u overdag slaperig en minder alert bent. Vooral in het verkeer en bij het bedienen van zware machines kan dat gevaarlijk zijn.
 • Als u op de rug slaapt, wordt de slaapapneu erger. Naai eventueel een tennisbal in de rug van uw pyjamajas of slaapshirt. Zo voorkomt u dat u op uw rug gaat liggen.
Kijk voor meer informatie over Slaapapneu op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij slaapapneu?

Acetazolamide
Acetazolamide stimuleert de hersenen om regelmatiger te ademen. Hierdoor kunnen de klachten van slaapapneu verminderen.

Laatst bijgewerkt NHG: 25-06-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.