Klachten & ZiektesSlecht zien bij kinderen

Slecht zien bij kinderen

Klachten & ZiektesSlecht zien bij kinderen

Slecht zien bij kinderen

Wat is Slecht zien bij kinderen?Hoe herken ik Slecht zien bij kinderen?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Slecht zien bij kinderen?
 •  Als uw kind niet scherp ziet, komt dat meestal door deze dingen:

  • De ooglens en het netvlies staan te dicht bij elkaar. Uw kind is dan verziend.
  • De ooglens en het netvlies staan te ver van elkaar af. Uw kind is dan bijziend.  
  Hoe werkt het oog?

  Licht schijnt via de pupil in het oog. Hierbij gaan de lichtstralen door het hoornvlies en door de lens van het oog. Het hoornvlies en de lens zorgen ervoor dat lichtstralen precies goed op het netvlies komen. Hierdoor kunnen we scherp zien.

  Soms lukt dat niet goed. Dat kan komen doordat er iets met de ooglens aan de hand is. Of doordat het oog van uw kind nog verder moet groeien of juist te ver door groeit. Ook ligt soms het hoornvlies niet helemaal glad over de pupil. Dit heet een cilinder-afwijking.

  Kijk voor meer informatie over Slecht zien bij kinderen op www.thuisarts.nl
  • Verziend

   Kinderen van 0 tot 6 jaar die niet scherp zien, zijn meestal verziend. Ze zien ver weg meestal goed. Maar de dingen die dichtbij zijn, zien ze niet scherp. U kunt dat aan 1 of meer van deze dingen merken:

   • Uw kind heeft problemen met lezen.
   • Uw kind ziet plaatjes in een boekje niet goed.
   • Uw kind houdt een boek of beeldscherm (tablet of telefoon) ver van zich af om het beter te kunnen zien.
   Bijziend

   Kinderen ouder dan 6 jaar die niet scherp zien, zijn meestal bijziend. Ze zien dichtbij meestal goed. Maar de dingen die ver weg zijn, zien ze niet scherp. U kunt dat aan 1 of meer van deze dingen merken:

   • Uw kind herkent u niet goed als u ver weg staat. 
   • Uw kind zegt bijna nooit iets over dingen die ver weg zijn. Bijvoorbeeld 'kijk, een vliegtuig!'.
   • Uw kind knijpt met de ogen om ver weg beter te kunnen zien. Bijvoorbeeld bij televisie kijken.

   Als uw kind met 1 oog niet scherp ziet, kan dat oog lui worden. Uw kind kijkt dan alleen met het goede oog. Het oog dat niet scherp ziet, wordt niet gebruikt.

   Een kind dat niet scherp ziet, kan ook scheelzien. Het lukt dan niet om met beide ogen precies dezelfde kant op te kijken.

   Kijk voor meer informatie over Slecht zien bij kinderen op www.thuisarts.nl
   • Op het consultatiebureau onderzoekt de jeugdarts de ogen van uw kind een paar keer. Het is belangrijk dat u naar deze controles gaat.

    Zeg het tegen de jeugdarts of huisarts:

    • als u denkt dat uw kind slecht ziet
    • als u denkt dat uw kind scheel kijkt
    • als u 1 of meer mensen in uw familie heeft:
     • met een lui oog
     • die scheel kijken
     • met een extra sterke bril

    Als de jeugdarts of huisarts denkt dat er iets is met de ogen van uw kind, stuurt de arts uw kind door voor verder onderzoek. Zo weet u snel of uw kind niet scherp ziet en een bril nodig heeft.

    Kijk voor meer informatie over Slecht zien bij kinderen op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Atropine
       Atropine oogdruppels worden gebruikt bij kinderen die bijziend zijn. Atropine remt de lengtegroei van de ogen. Hierdoor neemt de bijziendheid minder snel toe.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 21-11-2016

       Laatst bijgewerkt NHG: 30-09-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: