Klachten & ZiektesSyfilis

Syfilis

Wat is syfilis?Hoe herken ik syfilis?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij syfilis?
 • Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Treponema pallidum).

  De ziekte begint met een infectie van de penis, de vagina, de anus of (minder vaak) de mond. Uiteindelijk kunnen ook andere organen geïnfecteerd en beschadigd raken.

  De syfilis-bacterie nestelt zich in het slijmvlies van de penis, vagina, anus of mond en veroorzaakt daar een infectie. Tijdens onveilig vrijen kan iemand die besmet is de bacterie op een ander overdragen als de slijmvliezen van de penis, vagina, anus of mond met elkaar in aanraking komen. Syfilis kan je dus ook met zoenen overgedragen, maar alleen als er op de lippen of in de mond een syfiliszweer zit. Vanuit het slijmvlies komen de bacteriën uiteindelijk in het bloed en verspreiden zich naar andere organen.

  Als je zwanger bent kan je de infectie op je baby overdragen.

  Kijk voor meer informatie over syfilis op www.thuisarts.nl
  • Syfilis ontwikkelt zich in stappen. Per stap (of stadium) krijg je soms andere verschijnelen. In het eerste en tweede stadium zijn er soms helemaal geen verschijnselen. 

   Eerste stadium

   Twee tot twaalf weken na besmetting ontstaat er op het slijmvlies een zweertje dat tot een centimeter kan groeien. De zweer is rood, voelt hard aan en doet weinig of geen pijn. Op de penis is de zweer duidelijk zichtbaar. Soms zit de zweer verscholen in de anus of vagina en merk je er niets van. Ook op andere plekken kan de huid geïnfecteerd raken, soms zelfs op de vingers, zeker als er kleine wondjes zitten. Vaak zijn de lymfeklieren in de buurt van de zweer, bijvoorbeeld in de liezen, opgezet. Je voelt dan onderhuidse knobbels in je liezen. De zweer verdwijnt vanzelf binnen een tot drie maanden, maar de ziekte blijft sluimeren en je blijft besmettelijk.

   Tweede stadium

   Drie tot acht weken nadat de zweer is ontstaan, begint het tweede stadium. De zweer is dan vaak al weg. In het tweede stadium kun je de volgende verschijnselen en klachten krijgen:

   • gevoel van ziek zijn, met koorts, spier-, gewrichts-, hoofd- en keelpijn en moeheid;
   • vlekjes over je hele lichaam (soms heel licht), zelfs op je voetzolen en handpalmen. De vlekjes jeuken niet;
   • kale plekken tussen je haren;
   • ontsteking van de ogen en minder kunnen zien;
   • witgrijze, wratachtige bolletjes bij penis, anus of vagina.
   Sluimerperiode

   Wanneer syfilis niet is behandeld, komt de ziekte in een sluimerperiode. Je merkt dan niets, maar de bacteriën zitten nog steeds in je lichaam. Je blijft besmettelijk voor anderen.

   Derde stadium

   Zonder behandeling kan je na twee tot dertig jaar in het derde stadium van de ziekte komen. Hierbij ontstaan in vrijwel alle organen ontstekingen en beschadigingen, zelfs in je huid en botten. Er kan hersenvliesontsteking ontstaan en je kunt verward en verlamd raken.

   Kijk voor meer informatie over syfilis op www.thuisarts.nl
   • Mensen met syfilis kunnen tegelijk ook andere soa's hebben. Wanneer je een soa hebt, loop je gemakkelijker andere soa's op. Daarom is het verstandig dat jij en je partner(s) zich ook op andere soa's laten onderzoeken.

    Kijk voor meer informatie over syfilis op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Tetracycline-antibiotica
       Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn doxycycline en minocycline.

       Benzylpenicilline
       Benzylpenicilline doodt een aantal soorten bacteriën. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft.

       Cefalosporine-antibiotica
       Cefalosporine-antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Ze remmen de groei van bacteriën en doden vele soorten bacteriën. Voorbeeld is ceftriaxon.

       Laatst bijgewerkt NHG: 03-09-2013

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: