Klachten & ZiektesSyfilis

Syfilis

Klachten & ZiektesSyfilis

Syfilis

Wat is syfilis?Hoe herken ik syfilis?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij syfilis?
 • Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is dus besmettelijk en je kunt het krijgen door seks met iemand die het heeft. De oorzaak is een bacterie. De bacterie heet Treponema pallidum. 

  Een andere naam voor syfilis is lues. 

  De ziekte begint met een rood, hard plekje op penis, vagina, anus of (soms) de mond. Als je het niet laat behandelen kun je ook ontstekingen in andere organen krijgen.

  Mannen die seks hebben met mannen krijgen vaker syfilis.

  Als je onveilige seks hebt (zonder condoom) met iemand die besmet is, kan die de syfilis-bacterie aan je doorgeven. Dat gebeurt als de slijmvliezen van de penis, vagina, anus of mond elkaar aanraken. Vooral als je kleine wondjes hebt aan je slijmvlies of huid. 

  Syfilis kan je ook met zoenen overdragen, maar alleen als er op/in de mond een syfiliszweer zit. 

  De syfilis-bacterie gaat in het slijmvlies zitten van je penis, vagina, anus of mond. Daar krijg je een ontsteking: een hard, rood plekje.

  Vanuit het slijmvlies komen de bacteriën uiteindelijk in je bloed. Zo verspreiden ze zich naar andere organen.

  Als je zwanger bent kan je de ziekte op je baby overdragen. In Nederland komt dat bijna niet voor, omdat alle zwangere vrouwen worden getest op syfilis.

  Kijk voor meer informatie over syfilis op www.thuisarts.nl
  • Syfilis ontwikkelt zich in stappen (fases). Per fase kun je andere klachten hebben. In de 1e en 2e fase merk je soms helemaal niets.

   1e fase

   Syfilis is besmettelijk; je krijgt het dus van iemand anders die het al heeft. Tussen 2 en 12 weken nadat je bent besmet kun je dit merken:

   • Je ziet een zweertje op het slijmvlies van je penis, vagina of anus. Dat is een rood, hard plekje. Het kan tot een centimeter groot worden. Het doet weinig of geen pijn. Het zweertje kan ook op een plek zitten die je niet goed kunt zien, bijvoorbeeld diep in je anus of vagina. Dan merk je er misschien niks van.
   • Het plekje gaat vanzelf weg, binnen 1 tot 3 maanden. Maar de ziekte is dan niet weg en je blijft ook besmettelijk.
   • Soms komen er ook zweertjes op andere plekken, bijvoorbeeld in je mond of op je vingers. De zweertjes komen vaak op plekken waar al kleine wondjes zitten. 
   • Je kunt ook dikke lymfeklieren hebben in de buurt van het harde plekje. Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld in je liezen. Je voelt dan onder je huid knobbels in je liezen. 
   2e fase

   3 tot 8 weken nadat het zweertje is ontstaan, krijg je meer klachten. Het harde plekje is dan vaak al weg. Je kunt last krijgen van:

   • Ziek gevoel, koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
   • Vlekjes over je hele lichaam (soms heel licht), zelfs op je voetzolen en handpalmen. De vlekjes jeuken niet.
   • Kale plekken tussen je haren.
   • Bolletjes bij je penis, anus of vagina die lijken op wratjes. Ze zijn witgrijs van kleur.
   • Oogontsteking, waardoor je slechter ziet.
   Rustperiode

   Als syfilis niet wordt behandeld, komt de ziekte in een rustperiode. De ziekte 'slaapt' dan. Dat betekent dat je er niks van merkt, maar de bacteriën zitten nog steeds in je lichaam. Je blijft besmettelijk voor anderen.

   3e fase

   Zonder behandeling kan de ziekte verder gaan en kun je ernstige klachten krijgen. Het kan 2 tot wel 30 jaar duren voordat dat gebeurt. Je kunt dan ontstekingen krijgen in bijna alle organen, zoals in je huid, botten, hart en hersenen. Welke klachten je krijgt, hangt af van waar de ontsteking zit. Je kunt bijvoorbeeld hersenvliesontsteking krijgen met verlamming of in de war zijn. De 3e fase komt bijna nooit voor in Nederland.

   Kijk voor meer informatie over syfilis op www.thuisarts.nl
   • Kijk voor meer informatie over syfilis op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Tetracycline-antibiotica
       Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn doxycycline en minocycline.

       Benzylpenicilline
       Benzylpenicilline doodt een aantal soorten bacteriën. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft.

       Cefalosporine-antibiotica
       Cefalosporine-antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Ze remmen de groei van bacteriën en doden vele soorten bacteriën. Voorbeeld is ceftriaxon.

       Laatst bijgewerkt NHG: 09-03-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: