Te trage schildklierwerking

Te trage schildklierwerking

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Te trage schildklierwerking

vergroot
terug naar boven

Wat is te trage schildklierwerking?

Bij hypothyreoïdie maakt de schildklier te weinig hormoon aan. 

De schildklier zit aan de voorkant van uw hals, onder de adamsappel. De schildklier maakt het hormoon en geeft het af aan het bloed. In het lichaam stimuleert het hormoon de stofwisseling. 

Door minder schildklierhormoon in het bloed, wordt de stofwisseling dus ook minder gestimuleerd. De stofwisseling is daardoor langzamer. 

Hypothyreoïdie komt 5 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De kans op hypothyreoïdie wordt groter naarmate u ouder wordt.

De oorzaak van hypothyreoïdie is meestal een auto-immuunziekte. Uw lichaam gaat dan antistoffen maken tegen uw eigen schildklier. Als reactie maakt uw schildklier te weinig schildklierhormoon. Uiteindelijk kan de schildklier helemaal stoppen met het maken van schildklierhormoon.

De auto-immuunziekte die het meest voorkomt als oorzaak (90%), is ziekte van Hashimoto. Hierbij stopt de schildklier uiteindelijk helemaal met werken. U houdt deze ziekte levenslang. Het komt vooral voor bij vrouwen.

Andere oorzaken van hypothyreoïdie zijn:

 • een schildklierontsteking die na een bevalling kan ontstaan (dit gaat vanzelf over);
 • een operatie aan de schildklier;
 • bestraling van de hals;
 • behandeling met radioactief jodium;
 • medicijnen die lithium of jodium bevatten (12 weken na het stoppen van deze medicijnen werkt de schildklier overigens weer normaal).

U heeft een grotere kans op een schildklierziekte:

 • als het in uw familie voorkomt of
 • in het eerste jaar na een bevalling.
Kijk voor meer informatie over Te trage schildklierwerking op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik te trage schildklierwerking?

Het schildklierhormoon komt in het bloed en heeft invloed op uw hele lichaam. Te weinig schildklierhormoon kan de volgende verschijnselen geven:

 • U heeft het snel koud.
 • U wordt zwaarder.
 • U voelt zich sloom of moe.
 • Uw hartslag is trager.
 • U kunt last hebben van verstopping.
 • U kunt last hebben van haaruitval.
 • Uw huid is droog, koud en bleek.
 • Uw oogleden en gezicht kunnen gezwollen zijn.
 • Uw schildklier kan opzwellen.
 • Uw stem kan anders worden.
 • Uw menstruatie kan onregelmatig zijn.

Soms zijn de klachten niet zo duidelijk en wordt de ziekte niet makkelijk herkend.

Kijk voor meer informatie over Te trage schildklierwerking op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Als de schildklier te traag werkt, kunt u daar zelf weinig aan doen. U zult medicijnen moeten innemen om het tekort aan schildklierhormoon aan te vullen.

Zorg dat u daarnaast gezond en gevarieerd eet. Regelmatig bewegen kan helpen om u fitter te voelen.

Kijk voor meer informatie over Te trage schildklierwerking op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij te trage schildklierwerking?

Schildklierhormonen
Geneesmiddelen met schildklierhormonen vullen een tekort aan deze hormonen in het lichaam aan. Het vaststellen van de optimale dosering is maatwerk. Daarom wordt gestart met een lage dosering, die langzaam wordt verhoogd totdat normaal niveau van het hormoon in het bloed is bereikt en u klachtenvrij bent. Voorbeelden zijn levothyroxine en liothyronine.

Kaliumjodide
Kaliumjodide wordt gebruikt bij een tekort aan jodium. Jodium is nodig om schildklierhormonen te maken. Kaliumjodide kan het tekort aan jodium opheffen. Er kan dan voldoende schilklierhormoon aangemaakt worden.

Laatst bijgewerkt NHG: 02-07-2013

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!