Klachten & ZiektesTeveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

Klachten & ZiektesTeveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)

Wat is Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)?Hoe herken ik Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Teveel kalium in het bloed (hyperkaliëmie)?
 • Kalium is een mineraal. Het is nodig voor een goede werking van de spieren, van het zenuwstelsel en van het hart. Bij hyperkaliëmie zit er te veel kalium in uw bloed. Er kunnen hiervoor verschillende oorzaken zijn:

  • Bij nierziekten zit er soms te veel kalium in het bloed. Dit is vaak het geval als de nieren niet meer goed werken, zoals bij mensen die nierdialyse krijgen om het bloed schoon te maken. De nieren zorgen voor de juiste hoeveelheid kalium in het bloed. Maar bij nierschade kunnen de nieren niet meer goed kalium uit het bloed verwijderen. Hierdoor blijft er te veel kalium in het bloed achter.
  • Het gebruik van sommige medicijnen kan voor te veel kalium zorgen. Bijvoorbeeld de plastablet spironolacton en bloeddrukverlagers zoals ACE-remmers.
  • Bij de ziekte van Addison maken de bijnieren te weinig van verschillende hormonen. Dit zorgt ervoor dat de nieren de aan- en afvoer van kalium niet meer goed kunnen regelen.

   • De meeste mensen merken niet dat ze te veel kalium in hun bloed hebben. Toch kunnen de volgende verschijnselen ontstaan. Sommige gevallen zijn zelfs levensbedreigend.

    • Zwak of vermoeid gevoel
    • Tintelingen
    • Lage bloeddruk
    • Benauwd zijn
    • Spierverlamming of spierzwakte, zoals slappe benen of armen.
    • Uw hart klopt anders dan normaal (hartritmestoornis). Uw hart klopt te snel, te langzaam of niet regelmatig.
    • In erge gevallen kunt u een hartstilstand krijgen.
    • In sommige eten en drinken zit veel kalium. Bijvoorbeeld aardappelen, sommige fruit en groente, vruchtensap en koffie. Deze kunnen de hoeveelheid kalium in het bloed verhogen. Daarom kunt u deze voedingsmiddelen beter minder of niet eten. Vraag eventueel uw arts of een diëtist om advies als u een kaliumarm dieet wilt volgen.

       • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

        • Receptcontrole

        De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

        • Overzicht van uw medicijnen

        Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

        • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

        Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

        • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

        Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

        • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

        De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

        • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

        Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

        • Medicatiebeoordeling

        Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

        • Zelfzorg

        Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

        • Bezorgservice

        Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

       • Patiromeer
        Patiromeer is een kaliumbinder. Het bindt zich in de darmen aan kalium. En verlaat zo samen met kalium het lichaam. Hierdoor gaat de hoeveelheid kalium in het bloed omlaag.

        Polystyreensulfonzuur
        Polystyreensulfonzuur is een kaliumbinder. Polystyreensulfonzuur bindt aan kalium, zodat er minder kalium wordt opgenomen in het bloed.

        Natriumzirkoniumcyclosilicaat
        Natriumzirkoniumcyclosilicaat is een kaliumbinder. Het bindt zich in de maag en darmen aan kalium. En verlaat zo samen met kalium het lichaam. Hierdoor gaat de hoeveelheid kalium in het bloed omlaag.

        Laatst bijgewerkt KNMP: 26-07-2022

        Disclaimer

        Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

        Vond u deze informatie nuttig?

        Vind een apotheek

        Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
        Vind een apotheek blob

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: