Klachten & ZiektesVaatwandontsteking

Vaatwandontsteking

Klachten & ZiektesVaatwandontsteking

Vaatwandontsteking

Wat is Vaatwandontsteking?Hoe herken ik Vaatwandontsteking?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Vaatwandontsteking?
 • Een vaatwandontsteking (vasculitis) is een ontsteking van de wand van bloedvaten. De vaatwandontsteking kan op één plek zitten of in het hele lichaam. De oorzaak is vaak een auto-immuunziekte. Afweer zorgt voor bescherming tegen ziektes. Bij een auto-immuunziekte werkt uw afweer tegen uw eigen lichaam, in dit geval de vaatwand.

  Bloedvaten zorgen voor aanvoer van bloed en zuurstof naar weefsels (bijvoorbeeld spieren) en organen (bijvoorbeeld nieren).

  Door de vaatwandontsteking wordt een bloedvat nauwer, waardoor weefsels en/of organen minder goed werken.

  • Klachten die ontstaan, hangen af van de plaats waar de vaatwandontsteking zit. Algemene klachten zijn moeheid, koorts en afvallen. Ook kunnen huidafwijkingen optreden, pijn in gewrichten of buikklachten.

   • U kunt er niets aan doen om te voorkomen dat u deze ziekte krijgt. Herkent u de klachten neem dan contact met uw huisarts.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Acetylsalicylzuur
       Acetylsalicylzuur wordt gebruikt bij een bepaalde vorm van vaatwandontsteking, namelijk de ziekte van Kawasaki. Het remt ontstekingen en zorgt ervoor dat het bloed minder makkelijk samenklontert. Zo zorgt het ervoor dat de aanvoer van bloed en zuurstof naar weefsels en organen op gang blijft.

       Afweeronderdrukkende medicijnen
       Medicijnen die de afweer onderdrukken worden gebruikt bij vaatwandontsteking door een fout in het afweersysteem. De afweer richt zich dan op de eigen cellen van de bloedvatwand. Deze raken ontstoken en er ontstaan littekens op de wand. De bloedvaten worden dan nauwer, en het bloed kan minder goed doorstromen. Afweeronderdrukkende medicijnen remmen de ontsteking van de bloedvatwand. Voorbeelden zijn azathioprine, cyclofosfamide en mycofenolzuur.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 03-01-2023

       Laatst bijgewerkt NHG: 27-05-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: