Verstopt oor

Verstopt oor

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Verstopt oor

vergroot
terug naar boven

Wat is verstopt oor?

Oorsmeer wordt gemaakt in de gehoorgang. Daar zitten veel kleine kliertjes die het oorsmeer maken. Bij het oorsmeer komen talg en oude huidcellen.

Oorsmeer is belangrijk. Het beschermt de gehoorgang en het trommelvlies. 

 • Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging.  
 • Oorsmeer beschermt tegen bacteriën en schimmels. Dat komt omdat oorsmeer zuur is. 
 • Oorsmeer beschermt tegen water. Dat komt omdat oorsmeer vet is. 
 • Oorsmeer vangt stof op bij de ingang van de gehoorgang. Zo komt het stof niet dieper in het oor.

Oorsmeer komt vanzelf naar buiten in kleine beetjes. U merkt hier bijna niets van.  Zo houdt oorsmeer de gehoorgang ook schoon.

1. gehoorgang 2. trommelvlies 3,4, 5: gehoorbeentjes 6. middenoor 7. evenwichtsorgaan 8. buis van Eustachius 9. slakkenhuis 10. gehoorzenuw

U krijgt een verstopt oor als het oorsmeer niet goed naar buiten kan. De gehoorgang blijft oorsmeer maken. Er komt dan dus steeds meer oorsmeer in de gehoorgang. Zo wordt het een prop.

U krijgt sneller een prop in het oor: 

 • als u een smalle gehoorgang heeft
 • als u veel haar in de gehoorgang heeft
 • als u oorsmeer terugduwt met bijvoorbeeld wattenstaafjes
 • als u een gehoorapparaat heeft
 • als u oordoppen in heeft
 • als u hard oorsmeer heeft (vooral ouderen hebben dit)
 • door veel peuteren met lucifer of haarspeld: daardoor gaat de gehoorgang meer oorsmeer maken

De klachten kunnen soms erger worden na zwemmen of douchen. Er komt dan ook water in de prop. Daardoor wordt de prop groter. 

Kijk voor meer informatie over Verstopt oor op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik verstopt oor?

Bij een verstopt oor zit er een prop oorsmeer in het oor. Daardoor kan de gehoorgang een beetje of helemaal dicht zitten.

Hierdoor kunt u klachten krijgen zoals: 

 • U heeft pijn in het oor.
 • U hoort minder goed met het oor.
 • U heeft een verstopt gevoel in het oor.
 • U voelt meer druk in het oor.

Als u een hoortoestel draagt, kan een prop voor vervelende geluiden zorgen. Dit noemen we "rondzingen". 

Kijk voor meer informatie over Verstopt oor op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Laatst bijgewerkt NHG: 19-12-2019

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!