Klachten & ZiektesVogelgriep

Vogelgriep

Klachten & ZiektesVogelgriep

Vogelgriep

Wat is Vogelgriep?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Vogelgriep?
 • Vogelgriep (ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor onder meer kippen, eenden en kalkoenen. Sommige soorten vogelgriep kunnen eventueel mensen infecteren. Het meest bekende type daarvan is H5N1.

  De ziekte verloopt bij deze dieren snel. Besmette vogels verspreiden het virus via luchtwegen, oogvocht en mest. Vogelgriep verspreid zich via contact, via kleding, schoenen, via eieren of via vogeltransport (auto's, kratten). Wanneer besmette mest opdroogt dan kan droge meststof opwaaien en voor besmetting van andere vogels zorgen.

  Trekvogels kunnen het virus meevoeren naar andere landen.

  Mensen kunnen alleen besmet raken na intensief contact met besmet pluimvee. Via voedsel kan het virus niet worden overgedragen.

  Al jaren bestaat de vrees dat er op een gegeven moment een nieuw type virus kan ontstaan, dat gevaarlijk is voor mensen en zich gemakkelijk van mens op mens kan verspreiden. Wanneer een vogelgriepvirus en een menselijk griepvirus bij elkaar komen, kan er eventueel een nieuw griepvirus ontstaan, waar heel veel mensen ziek van kunnen worden. Zo'n virus kan zich snel over de wereld verspreiden. We noemen dit wereldgriep of een pandemie.

  Om de problemen bij zo'n pandemie te kunnen opvangen, nemen de overheid en de Europese Commissie maatregelen om de kans op besmetting binnen Nederland en Europa zo klein mogelijk te houden.

   • Als u 60 jaar of ouder bent of behoort tot de zogenaamde risicogroepen, haal dan elk jaar de griepprik. De griepprik beschermt niet tegen vogelgriep, maar zorgt wel dat de kans op het ontstaan van een nieuw griepvirus kleiner wordt.
   • Vermijd zo veel mogelijk direct contact met watervogels en pluimvee, in gebieden waar de vogelgriep heerst, zoals Azië.
   • Ga in besmette gebieden niet naar markten waar watervogels of pluimvee worden verhandeldVermijd contact met vogeluitwerpselen

   Kijk voor actuele informatie over vogelgriep op www.minvws.nl.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Oseltamivir
      Oseltamivir is een antivirusmiddel dat wordt toegepast bij griep. Het middel verlicht de verschijnselen en verkort de duur van de infectie. Bij griep vermeerdert het virus zich in uw lichaam, oseltamivir gaat dit proces tegen. Belangrijk voor de werking is dat de eerste gift binnen 48 uur na de eerste verschijnselen moet wordt gegeven.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 27-11-2014

      Laatst bijgewerkt NHG: 25-04-2014

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: