Klachten & ZiektesWorminfectie door zweepworm

Worminfectie door zweepworm

Klachten & ZiektesWorminfectie door zweepworm

Worminfectie door zweepworm

Wat is Worminfectie door zweepworm?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Worminfectie door zweepworm?
 • Zweepwormen zijn lichtgele, soms bijna witte wormen. Ze zijn 3 tot 5 cm lang. Het voorste deel is heel dun, het achterste deel wat dikker.

  Zweepwormen komen weinig in Nederland voor. In landen met slechte toiletvoorzieningen of een open riool is de kans op besmetting groter.

  De eitjes van de zweepworm zitten in mensenpoep. Ze zijn zo klein dat u ze niet kunt zien.
  Bij slechte toiletvoorzieningen of open riolen kunnen de eitjes in de grond komen. Daar moeten ze eerst 3 weken rijpen. Daarna zijn ze pas besmettelijk. 

  U krijgt zweepwormen als u de eitjes van de zweepworm inslikt. Dat komt:

  • Als u grond aanraakt waar eitjes inzitten en dan uw hand in uw mond stopt.
  • Als u rauwe, ongewassen groente eet waar eitjes inzitten.

  De eitjes groeien in uw darm uit tot volwassen zweepwormen. De kop van de worm zet zich vast in de darmwand.

  Kijk voor meer informatie over Worminfectie door zweepworm op www.thuisarts.nl
  • Met deze adviezen kunt u voorkomen dat u zweepwormen krijgt:

   • Was de handen extra goed
    • na werken in de grond
    • als uw kind buiten in de grond heeft gespeeld
   • Draag handschoenen als u in de landbouw of in een tuin werkt.
   • Was groenten en fruit goed voordat u ze eet.
   Kijk voor meer informatie over Worminfectie door zweepworm op www.thuisarts.nl
   • Neem contact op met uw huisarts:

    • als u denkt dat u of uw kind zweepwormen heeft. Uw huisarts geeft dan advies over medicijnen. Neem eventueel een zweepworm mee.
    • als u 3 weken na het nemen van de wormenkuur nog steeds wormen in uw ontlasting ziet. Of als u klachten blijft houden.
    Kijk voor meer informatie over Worminfectie door zweepworm op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Wormdodende middelen
       Mebendazol en albendazol doden wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen in de worm verhindert.

       De kuur met mebendazol duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Soms moet u de kuur na drie tot vier weken herhalen.

       Van albendazol is een eenmalig dosis vaak voldoende. In sommige gevallen wordt ook wel een kuur van drie tot zeven dagen gegeven.

       Laatst bijgewerkt NHG: 16-05-2019

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: