Klachten & ZiektesWratten

Wratten

Klachten & ZiektesWratten

Wratten

Wat zijn Wratten?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Wratten?
 • Wratten zijn knobbeltjes die ruw en hard aanvoelen. Soms zien ze er een beetje bloemkoolachtig uit. Ze komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen ook op andere plaatsen zitten. Door lopen worden voetwratten in het eelt van de voetzool gedrukt. Voetwratten doen soms pijn bij staan of lopen.

   

  Wratten worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus. Als dit virus in contact komt met uw huid, kunt u een wrat krijgen. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet.

  Het wrattenvirus komt overal voor. Het is niet aangetoond dat u wratten krijgt van zwembaden, openbare douches, of van sporten op blote voeten. We weten niet goed hoe wratten zijn te voorkomen.

  Als u éénmaal één wrat heeft, kunt u er nog meer krijgen. Als u wratten heeft, kunt u er het beste van afblijven. Als u aan wratten peutert of bijt kan dat zorgen voor verdere verspreiding. 

  Wratten kunnen geen kwaad. 

  Wratten hoeven alleen behandeld te worden als u er veel last van heeft. Voetwratten bijvoorbeeld kunnen pijn doen bij staan of lopen.

  Wratten verdwijnen meestal vanzelf zonder littekens.

  Kijk voor meer informatie over Wratten op www.thuisarts.nl
  • Als u weinig last heeft van de wratten kunt u het beste afwachten en niets doen.

   De helft van de wratten verdwijnt vanzelf binnen 1 jaar. Na 2 jaar zijn bij twee derde van de mensen alle wratten verdwenen. Een enkele keer blijven ze veel langer zitten. Het is niet bekend waarom de één er snel van af is en de ander niet. 

   Er zijn middelen die u zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Voorbeelden van zelfzorgmiddelen zijn:

   • Middelen met salicylzuur (meestal 17%);
   • Middelen die de wrat bevriezen. Deze middelen bevatten dimethylether;
   • Middelen met andere werkzame stoffen, zoals TCA, MCA of mierenzuur. Let op: deze middelen kunnen bij verkeerd gebruik (of bijvoorbeeld door het omvallen van het flesje) blaren en/of brandwonden geven. MCA (monochloorazijnzuur) en TCA (trichloorazijnzuur) worden daarom zelfs afgeraden. 

   Heeft u veel last van uw wratten, zoals pijn of irritatie? Dan kunt u naar de huisarts gaan voor behandeling. Wratten zijn moeilijk te behandelen. Ook de behandeling van de huisarts laat de wratten lang niet altijd verdwijnen. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf.

   Mogelijke behandelingen bij de huisarts zijn:

   • De huisarts schrijft een recept voor salicylzuurzalf 40%. U smeert de wrat zelf dagelijks in met deze zalf. Dit kan huidirritatie geven.
   • In de huisartsenpraktijk wordt uw wrat aangestipt met vloeibare stikstof. Is de wrat na 1 keer bevriezen niet weg? De behandeling wordt dan elke 2 tot 4 weken herhaald. Langer dan 3 maanden behandelen heeft geen zin. De kans dat wratten dan nog weggaan wordt niet groter door verder te gaan met bevriezen.
   • Als salicylzuurzalf of vloeibare stikstof niet helpt, kan het combineren van deze twee behandelingen de kans op succes verhogen. Er zijn dan wel meer bijwerkingen.
   Kijk voor meer informatie over Wratten op www.thuisarts.nl
   • Twijfelt u of de wrat op uw hand wel een gewone wrat is? Neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan beoordelen of het een onschuldige wrat is.

    Kijk voor meer informatie over Wratten op www.thuisarts.nl
    • De meeste wratten verdwijnen vanzelf weer, maar toch willen veel mensen een medicijn tegen wratten gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de wrat op een hinderlijke plaats zit, of omdat ze de wrat lelijk of vies vinden.

     Bij waterwratjes is afwachten echter de beste strategie. Een open waterwrat kan een paar dagen worden afgeplakt met een pleister om verspreiding te beperken.

     Zelfbehandeling met salicylzuur
     De meeste wratten kunt u zelf behandelen met een vloeistof met salicylzuur. Die verweekt het bovenste laagje van de huid en werkt ontstekingsremmend. Het kan soms wel 3 maanden duren voor de wrat kleiner wordt of verdwijnt.

     Werkwijze

     • Breng de vloeistof 1x per dag aan
     • Bescherm de huid om de wrat heen, zodat het salicylzuur de gezonde huid niet kan verweken

     Bescherming
     Maak met een perforator een gaatje in de hechtpleister. Als dat kleiner is dan de wrat, kunt u het met een schaartje wat groter maken. Plak de pleister op de huid, zodat de wrat door het gaatje steekt. In plaats van een hechtpleister kunt u ook een likdoornpleister gebruiken.

     U kunt ook de huid om de wrat heen insmeren met vaseline of zinkzalf. Als de vloeistof na het opbrengen is gedroogd, kunt u de beschermlaag weghalen.

     Bevriezingsmethode
     Als een wrat na 3 maanden zelfbehandeling met salicylzuur nog niet weg is, valt te overwegen hem door een arts te laten bevriezen met vloeibare stikstof. Deze behandeling is pijnlijk, en vaak is er meer dan één behandeling nodig om de hele wrat te verwijderen. Er ontstaat door het bevriezen een brandblaar die binnen een week verdwijnt.

     De bevriezingsmethode kunt u ook zelf uitvoeren met een mengsel van dimethylether en propaan, zonder recept verkrijgbaar. Lees dan wel goed de aanwijzingen op de verpakking.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Salicylzuur
       Salicylzuur verweekt de bovenste laag, hoornlaag, van de huid, zodat deze makkelijk is te verwijderen. Bij wratten wordt salicylzuur meestal gebruikt in een sterkte tussen de 17 en 40 procent. Salicylzuur is voor deze aandoening te gebruiken als zalf of aanstipvloeistof.

       Salicylzuur in combinatie met ditranol
       Ditranol is in sommige aanstipvloeistoffen toegevoegd aan salicylzuur. Ditranol zorgt voor een remming van de celgroei, hierdoor zullen wratten stoppen met groeien. Salicylzuur verweekt de bovenste laag, hoornlaag, van de huid, zodat deze makkelijk is te verwijderen.

       Tretinoïne op de huid
       Tretinoine voor op de huid wordt gebruikt voor een speciaal soort wratten: vlakke wratten. Deze soort wratten komt vooral voor bij kinderen. Het middel vervangt de oude huid voor nieuwe huid. Ook gaat het vervellen tegen.

       Bleomycine
       Bleomycine wordt bij wratten gebruikt als andere medicijnen niet werken en u er erg veel last van heeft. Vooral bij wratten op de voet die moeilijk weggaan. Een hele kleine hoeveelheid wordt met een injectie in de wrat gespoten. Het remt de groei van de huidcellen van de wrat. De groei van de wrat wordt zo gestopt.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 31-08-2021

       Laatst bijgewerkt NHG: 21-11-2019

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: