Klachten & ZiektesZiekte van Kawasaki

Ziekte van Kawasaki

Klachten & ZiektesZiekte van Kawasaki

Ziekte van Kawasaki

Wat is Ziekte van Kawasaki?Hoe herken ik Ziekte van Kawasaki?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Ziekte van Kawasaki?
 • Bij de ziekte van Kawasaki ontstaan ontstekingen in de bloedvaten. Meestal verdwijnen de klachten na een aantal weken. 

  De ziekte komt vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar. Ongeveer 1 op 10.000 kinderen in Westerse landen krijgt de ziekte van Kawasaki.

  De oorzaak van de ziekte van Kawasaki is niet helemaal duidelijk. Artsen denken dat infecties en erfelijke aanleg een rol spelen.

  • De ziekte van Kawasaki kan de volgende klachten geven:

   • Meerdere dagen een hoge koorts.
   • Een rode uitslag op de huid.
   • De lippen, de tong, de handpalmen, de voetzolen en het oogwit krijgen soms een rode kleur.
   • De handpalmen, voetzolen en lymfeklieren in de nek zwellen op.
   • Ongeveer 2 tot 3 weken na het begin vervelt de huid op de vingers en tenen.

   Soms heeft een kind ook deze klachten:

   • buikpijn, overgeven
   • ontstoken gewrichten

   Ook de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) kunnen ontstoken raken. Als het kind geen behandeling krijgt, kunnen deze bloedvaten beschadigd raken en wijder worden (aneurysma). Het hart kan daardoor te weinig zuurstof krijgen en beschadigd raken.

   • Als uw kind lange tijd acetylsalicylzuur moet slikken, kan hij/zij gemakkelijker blauwe plekken krijgen.

    De vervelde huid van de vingers en tenen kan gevoelig zijn. Insmeren met vaselinecrème verzacht de huid.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Acetylsalicylzuur
       Acetylsalicylzuur remt ontstekingen en zorgt ervoor dat het bloed minder makkelijk samenklontert. Zo zorgt het ervoor dat de aanvoer van bloed en zuurstof naar weefsels en organen op gang blijft.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 23-07-2015

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: