Ziekte van Wegener

Ziekte van Wegener

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Ziekte van Wegener

vergroot
terug naar boven

Wat is ziekte van wegener?

Het is een zeldzame ziekte waarbij de wanden van de kleine bloedvaten ontstoken raken, door afweercellen van het lichaam zelf. Deze bloedvatontstekingen leiden tot verminderde aanvoer van bloed naar de weefsels en organen en hierdoor sterven deze af.

Daarnaast ontstaan ophopingen van ontstekingscellen: granulomen. Deze bloedvatontstekingen kunnen in meerdere organen voorkomen, vaak in neus, longen en nieren. Daarnaast ook in spieren, gewrichten, ogen en huid.

De ziekte kan op iedere leeftijd ontstaan en komt gelijk bij mannen en vrouwen voor. De oorzaak is onbekend.

Kijk voor meer informatie over Ziekte van Wegener op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik ziekte van wegener?

Klachten die passen bij de ziekte zijn:

 • langdurige verkoudheid
 • aanhoudende bijholteontsteking
 • neusverstopping
 • neusbloedingen

Daarnaast bestaan ook algemene symptomen:

 • koorts
 • gewichtsverlies
 • vermoeidheid
 • verspringende gewrichtsklachten
 • algehele lusteloosheid

De diagnose is moeilijk te stellen, door het verschil in klachten van verschillende patiënten.

Kijk voor meer informatie over Ziekte van Wegener op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

U kunt er niets aan doen om te voorkomen dat u deze ziekte krijgt. Vaak zijn medicijnen nodig.

Kijk voor meer informatie over Ziekte van Wegener op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij ziekte van wegener?

Bij ernstige verschijnselen zal de arts de ziekte behandelen met een bijnierschorshormoon (corticosteroïd) en met cyclofosfamide. Beide medicijnen onderdrukken de lichaamseigen afweer tegen de eigen cellen. Als deze medicijnen onvoldoende werken kan de arts ook etanercept voorschrijven, of azathioprine proberen. Soms wordt ook een combinatie van trimethoprim en sulfamethoxazol voorgeschreven.

Laatst bijgewerkt KNMP: 07-05-2018
Laatst bijgewerkt NHG: 21-08-2012

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!