ADHD bij volwassenen

ADHD bij volwassenen

Trefwoord
naar klachten & ziektes

ADHD bij volwassenen

vergroot
terug naar boven

Wat is adhd bij volwassenen?

Iemand met ADHD is vaak druk en kan zich moeilijk concentreren.

De belangrijkste kenmerken van ADHD zijn:

 • Snel afgeleid zijn; moeite met concentreren.
 • Erg druk zijn (hyperactief). 
 • Dingen doen zonder na te denken (impulsief).
 • Problemen in het dagelijks leven, zoals thuis, op het werk en in het omgaan met anderen.
 • Dit is al zo van kinds af aan.

ADHD begint dus al op kinderleeftijd. Toch kan het gebeuren dat u pas ontdekt dat u ADHD heeft als u volwassen bent. Als kind had u (waarschijnlijk) echter al ADHD-verschijnselen, maar die zijn toen niet herkend.

Volwassenen met ADHD hebben vaak minder last van het ‘druk zijn’ dan kinderen met ADHD. Sommige mensen met ADHD zijn juist helemaal niet druk, maar eerder stil en dromerig. Zij hebben alleen moeite met concentreren. Dit wordt soms ADD genoemd (dus zonder de H van hyperactief), maar dit is geen officiële naam.

De afkorting ADHD staat voor attention-deficit/hyperactivity disorder. In het Nederlands: aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis). Dat betekent: een stoornis waarbij je een tekort hebt aan aandacht (concentratie) en/of erg actief bent.

We weten niet wat de oorzaak is van ADHD. Wel is duidelijk dat het in sommige families vaker voorkomt dan in andere.

Sommige mensen denken dat ADHD komt door wat iemand eet, bijvoorbeeld veel suiker of kleurstoffen. Dit is waarschijnlijk niet waar. Er is veel onderzoek naar gedaan, maar geen echt bewijs gevonden.

Kijk voor meer informatie over ADHD bij volwassenen op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Probeer de verschijnselen van ADHD te leren herkennen bij uzelf.
 • Lees erover, zodat u uw problemen beter kan begrijpen (kijk ook bij Meer informatie).
 • Richt uw werkplek zo in, dat u niet snel wordt afgeleid.
 • Geef uw dag structuur. Bijvoorbeeld door:
  • altijd rond dezelfde tijden op te staan, te eten enzovoort
  • spullen op een vaste plek te leggen
  • in uw agenda te zetten wat u die dag gaat doen en hoe lang die dingen duren.
Kijk voor meer informatie over ADHD bij volwassenen op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij adhd bij volwassenen?

De medicijnen die bij ADHD worden gebruikt, zijn slechts hulpmiddelen; de aandachtsstoornis verdwijnt er niet door. Wel zullen de verschijnselen minder extreem zijn, waardoor bijvoorbeeld gedragstherapie meer effect heeft.

Stimulerende middelen
Hoe stimulerende middelen precies werken bij ADHD, is niet bekend. Men zou van een stimulerend middel niet verwachten dat het een positief effect heeft op mensen die overactief zijn. Voorbeelden zijn methylfenidaat en dexamfetamine. Over het gebruik van deze middelen bij volwassenen met ADHD is minder bekend dan over het gebruik hiervan bij kinderen met ADHD. De werking is onvoldoende onderzocht bij volwassenen. Daarom is het onzeker of deze middelen ook helpen bij volwassenen met ADHD.

Atomoxetine
Hoe atomoxetine werkt bij ADHD is niet precies bekend. Het versterkt de werking van een stof in de hersenen, noradrenaline, dat waarschijnlijk een rol speelt bij het kunnen vasthouden van de aandacht en concentratie.

Bupropion
Hoe bupropion werkt bij ADHD, is niet precies bekend.

Laatst bijgewerkt KNMP: 12-09-2017
Laatst bijgewerkt NHG: 04-02-2019

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!