Bellverlamming

Bellverlamming

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Bellverlamming

vergroot
terug naar boven

Wat is bellverlamming?

Bij de aangezichtsverlamming van Bell raken de spieren in één helft van uw gezicht ineens verlamd.

U zult schrikken, maar de verlamming gaat meestal vanzelf over. Dit kan soms drie tot zes maanden duren.

U heeft geen beroerte (TIA, herseninfarct of hersenbloeding) gehad. Het probleem zit in de aangezichtszenuw en niet in uw hersenen.

De zenuw aan één kant van uw gezicht werkt niet meer.

Deze zenuw zorgt voor:

 • de spieren in het gezicht (voorhoofd, oogleden en mondhoek)
 • de traanklier
 • een aantal speekselklieren
 • de smaak op de tong
 • een spiertje in het middenoor dat harde geluiden een beetje dempt

Waarom de zenuw opeens niet meer werkt, weten we niet. Waarschijnlijk komt het door een ontsteking. De zenuw zwelt op en komt tijdelijk klem te zitten.

Kijk voor meer informatie over Bellverlamming op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik bellverlamming?

Aan de verlamde kant van uw gezicht kunnen deze klachten ontstaan:

 • De mondhoek hangt naar beneden.
 • Het oog kan niet meer goed sluiten. Als u probeert het oog dicht te knijpen, blijft het half openstaan. Omdat u niet meer knippert, kan het oog uitdrogen.
 • Het oog kan gaan tranen.
 • Praten en slikken kunnen lastig zijn.
 • Soms kunt u opeens minder goed proeven.
 • Het oor kan overgevoelig worden voor harde geluiden.
 • U kunt lichte pijn hebben in of rond het oor.

Bij een beroerte kunt u ook een afhangende mondhoek krijgen. Hierbij heeft u geen problemen met het sluiten van uw ogen.

Kijk voor meer informatie over Bellverlamming op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Hoewel de aangezichtsverlamming van Bell meestal vanzelf overgaat, blijft u daar in het begin onzeker over. Omdat de verlamming vaak goed zichtbaar is, kunt u reacties van uw omgeving verwachten. Leg aan de mensen thuis en op uw werk uit wat u heeft.

Kijk voor meer informatie over Bellverlamming op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij bellverlamming?

Prednisolon en prednison
Prednisolon en prednison zijn bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Ze verhogen de kans op volledig herstel van de verlamming van de gezichtsspieren. U krijgt dan 7 tot 10 dagen lang tabletten of capsules met dit medicijn (stootkuur).

Laatst bijgewerkt KNMP: 08-02-2016
Laatst bijgewerkt NHG: 27-01-2015

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij bellverlamming

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!