Klachten & ZiektesBellverlamming

Bellverlamming

Klachten & ZiektesBellverlamming

Bellverlamming

Wat is bellverlamming?Hoe herken ik bellverlamming?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij bellverlamming?
 • Bij de aangezichtsverlamming van Bell raken de spieren in één helft van uw gezicht ineens verlamd.

  Dit lijkt op een beroerte (TIA, herseninfarct of hersenbloeding). Daarom schrikt u er waarschijnlijk erg van. Maar een aangezichtsverlamming van Bell is geen probleem in uw hersenen. Het probleem zit in een zenuw in uw gezicht: de aangezichtszenuw.

  De verlamming gaat meestal vanzelf over. Dit kan soms 3 tot 6 maanden duren.

  De oorzaak van de klachten is de zenuw aan één kant van uw gezicht: die werkt ineens niet meer.

  Deze zenuw zorgt voor:

  • de spieren in uw gezicht (voorhoofd, oogleden en mondhoek)
  • de traanklier
  • een aantal speekselklieren
  • de smaak op uw tong
  • een spiertje in het middenoor dat harde geluiden een beetje dempt.

   

  Waarom de zenuw opeens niet meer werkt, weten we niet. Waarschijnlijk komt het door een ontsteking. De zenuw zwelt op en komt tijdelijk klem te zitten. Ook de ziekte van Lyme kan de oorzaak zijn.

  Kijk voor meer informatie over bellverlamming op www.thuisarts.nl
  • Aan de verlamde kant van uw gezicht kunt u deze klachten krijgen:

   • Uw mondhoek hangt naar beneden.
   • Uw oog kan niet meer goed dicht. Als u probeert het oog dicht te knijpen, blijft het half openstaan. Omdat u niet meer knippert, kan het oog uitdrogen.
   • Uw oog kan gaan tranen.
   • Praten en slikken kunnen lastig zijn.
   • Soms kunt u opeens minder goed proeven.
   • U kunt ineens niet tegen harde geluiden.
   • U kunt pijn hebben in of rond het oor.

   Bij een beroerte kunt u ook een afhangende mondhoek krijgen. Maar hierbij kunt u nog wel uw ogen dicht doen.

   Kijk voor meer informatie over bellverlamming op www.thuisarts.nl
   • De aangezichtsverlamming van Bell is vaak goed zichtbaar. Mensen zullen er waarschijnlijk naar kijken en er vragen over stellen. Dat vindt u misschien vervelend.

    Leg aan familie, vrienden en collega's uit wat het is, en dat het meestal vanzelf weer overgaat. Dat kan helpen om het minder ongemakkelijk te maken.

    Kijk voor meer informatie over bellverlamming op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Prednisolon en prednison
       Prednisolon en prednison zijn bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Ze verhogen de kans op volledig herstel van de verlamming van de gezichtsspieren. U krijgt dan 7 tot 10 dagen lang tabletten of capsules met dit medicijn (stootkuur).

       Laatst bijgewerkt KNMP: 08-02-2016

       Laatst bijgewerkt NHG: 16-02-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Stemt u ook op Apotheek.nl?

       Dan zorgen we samen voor onze 4e award!

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: