Klachten & ZiektesBlaaszwakte

Blaaszwakte

Klachten & ZiektesBlaaszwakte

Blaaszwakte

Wat is Blaaszwakte?Hoe herken ik Blaaszwakte?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Blaaszwakte?
 • Urine wordt in de nieren geproduceerd en gaat via de urineleiders naar de blaas. De urine wordt in uw blaas opgeslagen tot deze gevuld raakt en komt dan via de plasbuis naar buiten.

  De plas wordt opgehouden door een sluitspier rond de uitgang van de blaas. Bovendien vormen ook de spieren van uw bekken een afsluiting rond uw plasbuis.

  De bekkenbodemspieren vormen een soort strakke hangmat waar uw blaas op steunt. Bij het opslaan van de urine wordt de blaas opgerekt. Bij ongeveer 150 tot 200 milliliter vulling van de blaas krijgt u aandrang om te plassen. Door het aanspannen van de spieren in de blaaswand en het ontspannen van de spieren rond de uitgang van de blaas en rond de plasbuis, kunt u plassen.

  Bij blaaszwakte zijn de spieren in de blaaswand te zwak. Dit kan tijdelijk zijn, zoals na een prostaatoperatie of bij een ontsteking, maar ook blijvend, zoals bij aangeboren afwijkingen van het ruggenmerg (bijvoorbeeld een open ruggetje), een dwarslaesie (de zenuwbanen in het ruggenmerg zijn stuk) of multiple sclerose.

  • U kunt minder aandrang voelen om te plassen. Er kan spontaan urineverlies optreden. U kunt vaak niet goed uit plassen. Er blijft dan na het plassen urine achter in de blaas.

   Ook kunt u klachten van een blaasontsteking krijgen: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in de onderbuik en soms koorts.

   • U kunt hier zelf weinig aan doen. Als u deze klachten herkent, neem dan contact op met uw huisarts. De huisarts kan u onderzoeken en kijken wat voor u de beste behandeling is.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Distigmine
       Distigmine versterkt de spieren in de blaaswand. Hierdoor kan de blaas beter werken en kunt u weer plassen.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 12-06-2023

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: