Klachten & ZiektesCarnitinedeficiëntie

Carnitinedeficiëntie

Klachten & ZiektesCarnitinedeficiëntie

Carnitinedeficiëntie

Wat is carnitinedeficiëntie?Hoe herken ik carnitinedeficiëntie?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij carnitinedeficiëntie?
 • Uw lichaam heeft energie nodig om goed te werken. Het lichaam haalt energie uit voedsel en slaat een deel op als vet. Vet is nodig om uw lichaam energie te geven als u even niet hebt gegeten.

  Vet kan worden afgebroken in uw cellen zodat energie weer vrijkomt. Hiervoor is carnitine nodig. Carnitine is een aminozuur. Het komt voor in eten en uw lichaam kan het zelf maken met andere aminozuren.

  Bij carnitinedeficiëntie (tekort aan carnitine) kan uw lichaam niet genoeg energie opwekken uit vet door een probleem met carnitine.

  • Bij primaire carnitinedeficiëntie kan uw lichaam carnitine niet goed vervoeren. Hierdoor komt carnitine niet op de goede plek in uw cellen om te werken.
  • Bij secundaire carnitinedeficiëntie verliest uw lichaam te veel carnitine of neemt uw lichaam het niet goed op. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dialyse. Of bij andere (erfelijke) ziektes, vooral bij kinderen.
  • Primaire carnitinedeficiëntie is een erfelijke ziekte van de stofwisseling (metabole ziekte).

   Het opwekken van energie uit vet is belangrijk voor uw lichaam. Bij carnitinedeficiëntie kunnen problemen ontstaan zoals:

   • Een zwak en te groot hart
   • Zwakke spieren
   • Misselijk zijn, overgeven, benauwd gevoel
   • Laag bloedsuiker
   • Problemen met de hersenen. Zoals in de war zijn en minder goede coördinatie (klunzig zijn)
   • Bij kinderen: minder goed eten en niet goed ontwikkelen

   De aandoening is zeer zeldzaam en erfelijk. Het komt voor bij 1 op de 100.000 baby's. Door de klachten wordt de ziekte vaak al gauw ontdekt.

   • Nee. Carnitinedeficiëntie is erfelijk en is niet te genezen. Maar er kan wel iets worden gedaan tegen de klachten.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Uw arts kan levocarnitine voorschrijven. Levocarnitine is de actieve vorm van carnitine. Door extra levocarnitine aan uw lichaam te geven, komt er genoeg carnitine op de goede plek. Zo kan uw lichaam vetten weer goed energie maken uit vetten en worden de klachten minder.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 16-03-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: