Klachten & ZiektesChlamydia

Chlamydia

Wat is chlamydia?Hoe herken ik chlamydia?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij chlamydia?
 • Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is het de meest voorkomende soa, met name onder jonge mensen.

  Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een chlamydia-infectie hebben opgelopen. Het geeft bij hen meestal geen klachten.

  Je kunt dus chlamydia hebben zonder dat je het weet. En het ook ongemerkt aan anderen doorgeven.

  Bij vrouwen kan chlamydia ernstige gevolgen hebben: zij kunnen er onvruchtbaar van worden. Dit gebeurt bij duizend vrouwen per jaar in Nederland.

  Chlamydia is heel besmettelijk en wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie heet Chlamydia trachomatis.  Deze zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is, en kan tijdens seksueel contact worden overgedragen. Bij alleen orale seks (contact tussen mond en geslachtsdelen: pijpen of beffen) komt besmetting met chlamydia zelden voor.

  Kijk voor meer informatie over chlamydia op www.thuisarts.nl
  • 1 tot 3 weken na besmetting met chlamydia kun je de eerste verschijnselen krijgen. Wat merken vrouwen De meeste vrouwen die met chlamydia geïnfecteerd zijn, merken daar niets van. Maar een kwart van de vrouwen merkt het wel. Zij krijgen klachten die lijken op een blaasontsteking, zoals:

   • pijn of een brandend gevoel bij het plassen en/of
   • pijn in de onderbuik.

   Andere mogelijke klachten zijn:

   • meer of veranderde vaginale afscheiding;
   • pijn tijdens het vrijen;
   • bloed uit je vagina na het vrijen;
   • bloed uit je vagina op momenten dat je niet ongesteld bent.

   De infectie kan zich naar de eileiders en de onderbuik uitbreiden. De eileiders kunnen dan dicht gaan zitten. Hierdoor heb je meer kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en/of onvruchtbaarheid.

   Wat merken mannen Ongeveer de helft van de mannen met een chlamydia-infectie krijgt klachten:

   • meestal pijn of een branderig gevoel bij het plassen;
   • vooral ’s ochtends waterige (heldere) tot pussige (geelgroene) afscheiding uit de plasbuis (druiper);
   • soms pijn in de balzak of pijn bij het poepen.

   Bij mannen lijkt de infectie geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid.

   Andere klachten bij mannen en vrouwen Na anale seks kan het slijmvlies van de anus ontstoken raken. Dit kan jeuk, pijn of een branderig gevoel geven. Keelontstekingen door orale seks komen bij chlamydia nauwelijks voor. Sommige mensen krijgen gewrichtsklachten.

   Kijk voor meer informatie over chlamydia op www.thuisarts.nl
   • Kijk voor meer informatie over chlamydia op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Macrolide-antibiotica
       Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn azitromycine, erytromycine en roxitromycine.

       Tetracycline-antibiotica
       Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeeld is doxycycline.

       Amoxicilline
       Amoxicilline is een penicilline-antibioticum. Het doodt vele soorten bacteriën en heeft een goede opname in het lichaam. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

       Amoxicilline is geen eerste keuze antibioticum bij Chlamydia. Het wordt alleen gebruikt bij zwangere vrouwen met Chlamydia, omdat het veiliger is tijdens de zwangerschap dan de andere antibiotica.

       Chinolon-antibiotica
       Chinolon-antibiotica doden veel soorten bacteriën. Artsen schrijven deze antibiotica vooral voor als andere antibiotica niet werken of niet gebruikt kunnen worden. Voorbeelden zijn levofloxacine en ofloxacine.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 05-07-2017

       Laatst bijgewerkt NHG: 03-09-2013

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: