Klachten & ZiektesChlamydia

Chlamydia

Klachten & ZiektesChlamydia

Chlamydia

Wat is chlamydia?Hoe herken ik chlamydia?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij chlamydia?
 • Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Het is dus besmettelijk en je kunt het krijgen door seks met iemand die het heeft. In Nederland is het de meest voorkomende soa, vooral bij jonge mensen.

  Vooral vrouwen merken vaak niks van chlamydia. Je kunt het dus hebben zonder dat je het weet. En het ook ongemerkt aan anderen doorgeven.

  Als vrouw kun je van chlamydia onvruchtbaar worden.

  De oorzaak van chlamydia is een bacterie. De bacterie zit in het slijmvlies van iemand die besmet is, in de penis, vagina of anus. Je krijgt chlamydia door onveilige seks (zonder condoom) met iemand die besmet is.

  Dus bijvoorbeeld door:

  • seks waarbij de penis in de vagina gaat
  • contact tussen vagina en vagina
  • seks waarbij de penis in de anus gaat

  Besmetting door alleen pijpen of beffen gebeurt bijna nooit.

  Kijk voor meer informatie over chlamydia op www.thuisarts.nl
  • Veel mensen merken niks als ze besmet zijn met chlamydia. Als je wel wat merkt begint dat 1 tot 3 weken na besmetting.

   Wat merken vrouwen
   De meeste vrouwen merken niks van chlamydia. Ongeveer 1 van de 4 vrouwen krijgt wel klachten, bijvoorbeeld:

   • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
   • Pijn in je onderbuik.
   • Vocht uit je vagina (vaginale afscheiding), meer of anders dan anders.
   • Pijn bij het vrijen.
   • Een beetje bloed uit je vagina terwijl je niet ongesteld bent. Bijvoorbeeld na het vrijen.
   • Ontsteking aan je baarmoeder, eierstok en eileiders. Je eileiders kunnen hierdoor dicht gaan zitten. Als je eileiders dicht zitten heb je meer kans op een zwangerschap buiten je baarmoeder. Je kunt ook onvruchtbaar worden.

   Wat merken mannen
   Ongeveer de helft van de mannen met chlamydia krijgt klachten, bijvoorbeeld:

   • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
   • Vocht uit de penis, vooral ’s ochtends. Het is doorzichtig tot geelgroen van kleur. Dit heet een druiper.
   • Pijn in de balzak.

   Artsen denken dat de vruchtbaarheid van mannen niet minder wordt van chlamydia, maar dit is niet zeker.

   Andere klachten bij mannen en vrouwen

   • Ontstoken slijmvlies van de anus (poepgat) na seks in de anus. Dit kan jeuk, pijn of een branderig gevoel geven. Of bloed, slijm of pus bij je poep.
   • Soms: pijn in je gewrichten.
   • Heel soms: keelontsteking na pijpen of beffen.
   Kijk voor meer informatie over chlamydia op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Macrolide-antibiotica
      Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn azitromycine en erytromycine.

      Tetracycline-antibiotica
      Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeeld is doxycycline.

      Amoxicilline
      Amoxicilline is een penicilline-antibioticum. Het doodt vele soorten bacteriën en heeft een goede opname in het lichaam. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

      Amoxicilline is geen eerste keuze antibioticum bij Chlamydia. Het wordt alleen gebruikt bij zwangere vrouwen met Chlamydia, omdat het veiliger is tijdens de zwangerschap dan de andere antibiotica.

      Chinolon-antibiotica
      Chinolon-antibiotica doden veel soorten bacteriën. Artsen schrijven deze antibiotica vooral voor als andere antibiotica niet werken of niet gebruikt kunnen worden. Voorbeelden zijn levofloxacine en ofloxacine.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 05-07-2017

      Laatst bijgewerkt NHG: 31-05-2021

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: