Diverticulitis

Diverticulitis

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Diverticulitis

vergroot
terug naar boven

Wat is diverticulitis?

Een divertikel is een goedaardige uitstulping in de wand van de dikke darm.

Divertikels ontstaan ongemerkt. De meeste mensen met divertikels hebben er nooit last van. Ongeveer 1 op de 70 mensen heeft divertikels.

Als een divertikel ontstoken raakt, krijgt u klachten. We spreken dan van diverticulitis. Van de mensen met divertikels krijgt ongeveer 1 op de 5 een ontsteking (diverticulitis).

Diverticulitis komt vooral voor bij ouderen.

Hoe divertikels ontstaan en ontstoken raken is onbekend.

De kans op ontsteking van een divertikel lijkt iets groter als:

 • u rookt,
 • u weinig beweegt,
 • u overgewicht heeft,
 • u NSAID’s gebruikt (pijnstillers die de darmwand kunnen irriteren, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen).

Mogelijk is er bij vezelarme voeding (veel vlees en weinig groente en fruit) meer kans op ontsteking van een divertikel.

Kijk voor meer informatie over Diverticulitis op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik diverticulitis?

Wanneer een divertikel gaat ontsteken, krijgt u buikpijn, meestal links onder in de buik. Bij de buikpijn voelt u zich soms ook ziek of misselijk. U kunt er ook koorts bij krijgen.

Kijk voor meer informatie over Diverticulitis op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Diverticulitis gaat meestal vanzelf over.

In de periode waarin u klachten heeft, gelden de volgende adviezen:

 • Meet elke dag uw temperatuur (via de anus).
 • Eet wat u prettig vindt. Kies wel voor gezond eten. U merkt zelf wat u wel of niet verdraagt.
 • Drink voldoende (ten minste anderhalve liter per dag, kies voor water, thee/koffie zonder suiker, en melk).
 • Neem extra rust wanneer u pijn heeft of als u zich niet lekker voelt.
Kijk voor meer informatie over Diverticulitis op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij diverticulitis?

Rifaximine
Rifaximine is een antibioticum. Hoe dit werkt bij diverticulitus, is niet precies bekend.

Laatst bijgewerkt KNMP: 28-05-2020
Laatst bijgewerkt NHG: 21-07-2015

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij diverticulitis

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!