Klachten & ZiektesGasophoping in maagdarmkanaal

Gasophoping in maagdarmkanaal

Klachten & ZiektesGasophoping in maagdarmkanaal

Gasophoping in maagdarmkanaal

Wat is Gasophoping in maagdarmkanaal?Hoe herken ik Gasophoping in maagdarmkanaal?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Gasophoping in maagdarmkanaal?
 • Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes (zoals te veel of te snel eten) of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.

  Gasophoping gaat nogal eens samen met maagklachten of darmkrampen. De klachten zijn vervelend, maar kunnen geen kwaad.

  • U kunt last hebben van opboeren, een opgeblazen of opgezet gevoel, of veel winderigheid. Soms bent u hierbij ook misselijk of heeft u buikpijn.

   • De volgende adviezen kunnen mogelijk helpen de klachten te verminderen.

    • Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag.
    • Probeer rustig te eten en goed te kauwen.
    • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
    • Rook niet. Probeer spanningen te verminderen. Misschien bent u zich niet bewust dat iets spanning oplevert. Als uw darmen weer opspelen, kan dat betekenen dat u ergens mee zit, thuis of op het werk. Probeer te ontdekken wat u gespannen maakt, praat erover en bekijk of u deze situatie kunt beïnvloeden.
    • Probeer na te gaan waar uw klachten mee samenhangen: het kan helpen enkele weken een dagboek bij te houden. Zijn er bepaalde situaties waarbij de klachten optreden? Met behulp van het dagboek en de genoemde adviezen kunt u voor uzelf leefregels opstellen die de kans op klachten verminderen.
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Pepermuntolie
       Pepermuntolie heeft een ontspannend effect op maag en darmen. Hierdoor verminderen klachten als winderigheid, buikpijn en opgeblazen of opgezet gevoel.

       Aardbeiblad met wijnstokblad
       Aardbeiblad met wijnstokblad is een kruidenmiddel. Het kan worden gebruikt bij lichte maagdarmklachten als af en toe winderigheid door gasophoping in het maagdarmkanaal. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij winderigheid.

       Artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel
       Het kruidenmiddel met artisjokblad, paardenbloem, boldoblad en mariadistel kan worden gebruikt bij maagdarmklachten als winderigheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat dit kruidenmiddel werkt bij winderigheid.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 30-07-2021

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: