Klachten & ZiektesHyperseksualiteit

Hyperseksualiteit

Klachten & ZiektesHyperseksualiteit

Hyperseksualiteit

Wat is Hyperseksualiteit?Hoe herken ik Hyperseksualiteit?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Hyperseksualiteit?
 • Als de seksuele gevoelens (libido) van een persoon sterker zijn of meer tot uiting komen dan wat men normaal vindt, noemt men dat hyperseksualiteit. Bij mannen heet hyperseksualiteit ook wel satyriasis en bij vrouwen noemt men dit nymfomanie.

  Het hangt dus sterk af van wat men als normaal beschouwd of iemand hyperseksueel wordt genoemd. Belangrijk is bijvoorbeeld de houding die de samenleving heeft ten opzichte van seksualiteit. Vroeger werd hyperseksualiteit als een geestelijke stoornis beschouwd. Tegenwoordig wordt de seksuele drift pas afwijkend genoemd, als u er klachten van heeft of last door krijgt.

  Wat zijn de oorzaken van hyperseksualiteit?
  Hyperseksualiteit kan ook een symptoom zijn van andere problemen, bijvoorbeeld als u er niet in slaagt seksuele bevrediging te vinden. Een verhoogde seksuele drift komt ook voor als verschijnsel bij geestesziekten. Voorbeelden zijn bepaalde vormen van depressie, dementie, een borderline-persoonlijkheidsstoornis en schizofrenie.

  Verder komt hyperseksualiteit voor als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen, zoals medicijnen tegen de ziekte van Parkinson.

  Ook hersenbeschadiging door een ongeval of een operatie, maar ook door een hersentumor, kan een oorzaak zijn.

  • Als uzelf of anderen last ondervinden van uw seksuele gevoelens of gedrag, bestaat er een probleem. Anderen kunnen zich geïntimideerd voelen door seksueel geladen opmerkingen, handtastelijk gedrag of openlijke seksuele activiteit. U kunt het ook zelf beschamend vinden, dat u zich niet kunt beheersen. U kunt geïsoleerd raken, werk of relaties verliezen of met de politie in aanraking komen. Bij buitensporig prostitutiebezoek kunnen financiële problemen ontstaan.

   • Een aanpak is afhankelijk van de problemen en de achterliggende oorzaak. Als het gaat om een bijwerking van medicijnen, kan de dosering worden aangepast of een ander geneesmiddel gekozen worden. Soms kan gedragstherapie nuttig zijn of aanpassingen in uw omgeving.

    Afhankelijk van de oorzaak kunnen soms ook medicijnen helpen.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Cyproteron
       Cyproteron werkt als anti-androgeen, dat wil zeggen dat het de werking tegengaat van mannelijke geslachtshormonen. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes.

       Triptoreline
       Triptoreline vermindert de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron. Dit leidt soms, niet altijd, tot vermindering van de seksuele behoeftes.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 27-11-2014

       Laatst bijgewerkt NHG: 05-06-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: