Jeuk door de eikenprocessierups

Jeuk door de eikenprocessierups

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Jeuk door de eikenprocessierups

vergroot
terug naar boven

Wat is jeuk door de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is een rups die in de zomer in sommige eikenbomen zit. Vooral in de maanden mei, juni en juli. Ze zitten in nesten van witte draden om de takken en de stam van de eikenboom.

De rupsen hebben brandharen. Dat zijn haartjes die jeuk en pijn kunnen geven. Ze zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. De brandharen waaien door de lucht in de buurt van de besmette bomen.

Kijk voor meer informatie over Jeuk door de eikenprocessierups op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik jeuk door de eikenprocessierups?

De brandharen van de rups kunnen klachten geven als ze op uw huid of in uw ogen komen:

 • Op de huid: (heftige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid (soms ook onder de kleren).
 • In de ogen: roodheid, dikke oogleden, het gevoel dat er iets in het oog zit.

Als u brandharen inademt, kunt u klachten krijgen van uw neus, keel of longen:

 • U krijgt een loopneus.
 • U heeft kriebel in de keel.
 • U moet hoesten.
 • U kunt moeilijk slikken.
 • U bent benauwd.

 De volgende klachten komen minder vaak voor:

 • U moet overgeven.
 • U bent duizelig.
 • U heeft koorts.
 • U voelt zich niet lekker.

De klachten verschillen per persoon. Heeft u vaker last van de brandharen? Dan kunnen de klachten erger zijn. Ook dieren kunnen klachten hebben door de brandharen, vooral honden en paarden.

Kijk voor meer informatie over Jeuk door de eikenprocessierups op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij jeuk door de eikenprocessierups?

Verzachtende, verkoelende en beschermende middelen
De verzachtende, verkoelende en beschermende middelen bevatten geen werkzame bestanddelen en houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid.

Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Voorbeelden zijn lanettecrème, cetomacrogolcrème, vaseline lanettecrème, vaseline cetomacrogolcrème, koelzalf en carbomeerwatergel.

Levomenthol
Levomenthol wordt vanwege zijn verkoelend effect vaak gecombineerd met lidocaïne. Lidocaïne maakt de huid gevoelloos en vermindert tijdelijk pijn en jeuk. Voorbeelden zijn levomenthol en lidocaïne-levomenthol-gel.

Lokaal verdovende middelen
Lokaal verdovende middelen, ofwel lokale anaesthetica, maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk pijn en jeuk. Voorbeelden zijn lidocaïne en pramocaïne.

Zinkoxide
Zinkoxide werkt jeukstillend, beschermend en verkoelend. Hierdoor neemt de warmte in de huid en de neiging tot krabben af. Voorbeelden zijn ZOK-zalf, zinkoxidepasta, zinkoxidesmeersel en zinkzalf.

Calamineschudsel
Calamineschudsel bevat zinkoxide en zinkcarbonaat. Zinkcarbonaat werkt net als zinkoxide jeukstillend, beschermend en verkoelend.

Anti-allergiemiddelen
Anti-allergiemiddelen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. En jeuk kan veroorzaken. Voorbeelden zijn cetirizine, desloratadine, fexofenadine, levocetirizine en loratadine.

Bijnierschorshormonen
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, toegepast op de huid, stillen onder andere de jeuk. De neiging tot krabben neemt af en de huid kan zich herstellen, wordt soepeler en zal er beter gaan uitzien. Voorbeelden zijn hydrocortisonacetaat en triamcinolonacetonide.

Laatst bijgewerkt KNMP: 04-07-2019
Laatst bijgewerkt NHG: 16-04-2020

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!