Klachten & ZiektesMiskraam

Miskraam

Klachten & ZiektesMiskraam

Miskraam

Wat is Miskraam?Hoe herken ik Miskraam?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Miskraam?
 • Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Het vruchtje is dan gestopt met groeien. De baarmoeder stoot de vrucht en ander weefsel af.

  Een miskraam komt bij 1 op de 10 vrouwen voor.

  De kans op een miskraam is hoger bij overgewicht, drinken van alcohol en als u wat ouder bent. Maar een miskraam is nooit helemaal te voorkomen. Een miskraam komt niet door seks, stress or sporten.

  • Een miskraam kan opeens gebeuren. Een verloskundige kan op een echo zien of de vrucht een hartslag heeft en groeit.

   U kunt niet altijd zien of voelen dat u een miskraam heeft. De meeste miskramen vinden plaats in de eerste 12 weken. De vrucht is dan klein. Het is moeilijk om dan bloed te zien. Soms ziet u wel wat weefsel.

   Na 12 weken kan een u een miskraam voelen aan krampen en meer bloedverlies, klontjes en weefsel. Na een miskraam heeft u nog ongeveer 1 week wat bloedverlies.

   Bij een miskraam kunt u minder last krijgen van zwangerschapsklachten. Uw borsten doen bijvoorbeeld minder pijn en u bent minder misselijk.

   U kunt last krijgen van erge klachten. Zoals veel bloedverlies, duizelig worden, flauwvallen en koorts of langdurige pijn. Bel dan direct uw arts.

   • U kunt een miskraam niet voorkomen.

    Heeft u een miskraam of ziet de verloskundige dat de vrucht niet groeit?
    Bespreek met uw arts of verloskundige wat u het best kunt doen.
    U kunt bijvoorbeeld afwachten totdat de miskraam zelf op gang komt. U kunt ook in het ziekenhuis medicijnen krijgen om de miskraam op gang te brengen. Of u kunt een korte operatie krijgen in het ziekenhuis (curettage).

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Dydrogesteron
       Dydrogesteron werkt hetzelfde als het lichaamseigen hormoon progesteron. Dit hormoon is belangrijk voor de zwangerschap. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de baarmoeder goed wordt voorbereid op de zwangerschap. Uit onderzoeken is gebleken dat dydrogesteron de kans op een miskraam vermindert. Vooral als u eerder een miskraam heeft gehad.

       Artsen schrijven dydrogesteron voor om een miskraam te voorkomen (als u eerder een miskraam heeft gehad). Hoe eerder u dydrogesteron krijgt, hoe beter uw baarmoeder is voorbereid op de zwangerschap.

       Artsen schrijven dydrogesteron ook voor als u een miskraam dreigt te krijgen. Hierbij helpt het om de baarmoeder te 'kalmeren'.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 10-05-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Vind een apotheek

       Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.
       Vind een apotheek blob

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: