Klachten & ZiektesOvermatige haargroei

Overmatige haargroei

Klachten & ZiektesOvermatige haargroei

Overmatige haargroei

Wat is Overmatige haargroei?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Overmatige haargroei?
 • Met 'te veel haargroei' bedoelen we dat u als vrouw veel haren heeft op plekken waar bij mannen ook veel haar groeit. Bijvoorbeeld op uw borst, bovenlip en kin. Of op uw rug, buik en dijen. Dit zijn geen donshaartjes, maar dikke, donkere haren.

  Ongeveer 5 van de 100 vrouwen hebben hier last van.

  Het komt vaker voor bij vrouwen uit landen ronden de Middellandse Zee (bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Griekenland, Turkije en Marokko).

  De medische naam voor te veel haargroei is hirsutisme.

  Hirsutisme gaat niet vanzelf over.

  Als u als vrouw veel haar hebt op 'mannelijke plekken', komt dat door uw mannelijke hormonen.

  Alle vrouwen hebben ook wat mannelijke hormonen in hun lichaam (zoals testosteron). Ze hebben er alleen minder van dan mannen. U kunt last krijgen van te veel haar op mannelijke plekken als u meer mannelijke hormonen hebt. Of als uw huid gevoeliger is voor mannelijke hormonen. Waardoor dat komt weten we vaak niet. 

  Soms wordt wel een duidelijke oorzaak gevonden, bijvoorbeeld:

  • Erfelijkheid (uw moeder en oma hebben het dan bijvoorbeeld ook).
  • Uw eierstokken maken te veel mannelijke hormonen aan (bijvoorbeeld bij PCOS).
  • Een andere ziekte, bijvoorbeeld een ziekte aan de bijnieren. Die maken dan te veel hormonen. U heeft dan ook andere klachten.
  • Overgewicht: hierbij komt te veel haargroei vaker voor.
  • Een bijwerking van bepaalde medicijnen.
  • U gebruikt anabole steroïden (bij bodybuilding).
  Kijk voor meer informatie over Overmatige haargroei op www.thuisarts.nl
  • U kunt de haren zelf weghalen op verschillende manieren:

   • scheren
   • harsen/waxen
   • epileren
   • bleken
   • ontharingscrème

   Al deze dingen helpen tijdelijk. De haren komen weer terug.

   Als u last heeft van overgewicht kan het helpen om af te vallen.

    

   Kijk voor meer informatie over Overmatige haargroei op www.thuisarts.nl
   • Maak een afspraak met uw huisarts als u 1 van de volgende dingen herkent:

    • U heeft veel last van te veel haargroei. U heeft zelf geprobeerd hier iets aan te doen maar het helpt niet genoeg.
    • U heeft te veel haargroei en u bent niet regelmatig ongesteld (en u bent nog niet in de overgang). 
    • U heeft ook andere klachten, zoals kaal worden op het hoofd, lager worden van de stem of veel puistjes op het lichaam. 
    • U krijgt in korte tijd veel meer haar op het lichaam. 
    Kijk voor meer informatie over Overmatige haargroei op www.thuisarts.nl
      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Anticonceptiepil met cyproteron
       Deze pil bestaat uit twee geslachtshormonen: het oestrogeenhormoon ethinylestradiol en de op progestageenhormoon lijkende stof cyproteron. Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor zal de haargroei op 'mannelijke' plaatsen verminderen. Voorbeeld is de sub-50-pil met ethinylestradiol en cyproteron.

       Spironolacton
       Spironolacton gaat de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen. Na enkele maanden gebruik kunt u merken dat de haargroei afneemt.

       Eflornithine
       Eflornithine wordt gebruikt op het gezicht. Het zorgt ervoor dat haar minder snel groeit. Hierdoor wordt het haar op het gezicht minder. Artsen schrijven eflornithine voor aan vrouwen die overmatige haargroei op het gezicht hebben. Na ongeveer 8 weken wordt de haargroei minder.

       Laatst bijgewerkt NHG: 12-10-2021

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: